StoryEditor

DS sa chce zlúčiť s SDKÚ, vôľu predsedníctva musí potvrdiť mimoriadny snem

07.10.2005, 10:56
Autor:
TASRTASR

Demokratická strana (DS) sa chce zlúčiť so Slovenskou demokratickou a kresťanskou úniou (SDKÚ). Rozhodlo o tom dnes predsedníctvo DS. Definitívne musia zlúčenie DS a SDKÚ potvrdiť mimoriadne kongresy oboch strán.
Predsedníctvo pomerom hlasov 11 ku štyrom rozhodlo, že fúzia je reálna, pričom definitívne slovo bude mať Kongres DS. Rozhodovať o tejto otázke by mal v decembri tohto roka.
Občianski demokrati majú záujem o partnerský vzťah s najsilnejšou vládnou stranou. Aj po fúzii si chcú zachovať svoje stanovy, program a ciele. Podľa slov prvého podpredsedu DS Branislava Hochela sa s predsedom DS Ľudovítom Kaníkom stretol líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda a predstavil mu novú verziu stanov SDKÚ. Hochel nekonkretizoval, v čom mala zmena spočívať, podľa neho však už Kaník považuje nové stanovy SDKÚ za prijateľné východisko aj pre DS po prípadnej fúzii.
Predsedníctvo DS sa zaoberalo aj ohlásenou Kaníkovou abdikáciou, nepodalo však žiaden návrh na nového ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Kaníkovi vyslovilo podporu.
Kaník ani Hochel novinárom nechceli priblížiť konkrétne zmeny v stanovách SDKÚ, ktoré by mali fúziu umožniť. "Kým nemáme veci absolútne dotiahnuté do konca, nebudeme zverejňovať, čo je predmetom tých téz," povedal Kaník.
Podľa Hochela, ktorý je oponentom zlúčenia, je celý proces iba v začiatkoch. "My máme uznesenia, že prípadná fúzia je podmienená rokovaním, ktoré je podmienené zachovaním princípov stanov DS, zachovaním programu DS a zachovaním značky DS," povedal TASR prvý podpredseda občianskych demokratov.
SDKÚ a DS začali blízko spolupracovať už pred minulými parlamentnými voľbami. Hoci DS pôvodne kandidovala v koalícii s Demokratickou úniou Jána Budaja, týždeň pred voľbami podpísala dohodu s SDKÚ. Na jej základe stiahla kandidačnú listinu a vyzvala svojich voličov a sympatizantov, aby vo voľbách podporili SDKÚ. Dzurindov subjekt sa zaviazal, že po voľbách bude do verejných funkcií presadzovať aj nominantov DS a zo štátneho príspevku na úhradu volebných výdavkov poskytne občianskym demokratom jednu pätinu. Zmluva sa týkala aj spolupráce v komunálnych voľbách.
Po voľbách sa Dzurinda stal druhýkrát premiérom a Kaníka navrhol do funkcie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, kde mal politicky vystupovať ako nominant SDKÚ.
Na kongrese DS 18. júna tohto roka sa Kaník opäť stal predsedom strany. Jeho programom pritom bola užšia spolupráca s SDKÚ. V súboji o post lídra porazil prvého podpredsedu DS Branislava Hochela, ktorý spolu so svojimi prívržencami zlúčenie odmieta.
Kaník v stredu oznámil abdikáciu na post ministra práce, sociálnych vecí a rodiny k 13. októbru. Novinárom povedal, že po odchode z funkcie sa chce venovať integrácii pravicových síl.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 20:30