StoryEditor

O dôchodkoch až budúci rok

21.11.2005, 23:00
Extrémne rozdiely medzi výškou dôchodkov tzv. starodôchodcov a novodôchodcov sa budú riešiť až na budúci rok. Vláda síce už schválila novelu zákona o sociálnom poistení, ministerka Iveta Radičová ju však chce z decembrovej parlamentnej schôdze stiahnuť.

Extrémne rozdiely medzi výškou dôchodkov tzv. starodôchodcov a novodôchodcov sa budú riešiť až na budúci rok. Problém vznikol prechodom na nový systém dôchodkového poistenia. Vláda síce už schválila novelu zákona o sociálnom poistení, ministerka Iveta Radičová ju však chce z decembrovej parlamentnej schôdze stiahnuť. Komplexné riešenie prvého piliera by mala predložiť vo februári alebo v marci. Pre HN to včera potvrdil člen Výboru pre sociálne veci a bývanie NR SR Zoltán Horváth (SDKÚ). O konkrétnych krokoch odmietol hovoriť. Naznačil však, že drobné aktuálne zmeny v zákone predložia poslanci už skôr formou pozmeňovacích návrhov prostredníctvom iného zákona. "Ministerstvo analyzuje návrhy poslancov, čo bude hlavným podkladom pre rozhodnutie o ďalšom legislatívnom postupe k novele zákona o sociálnom poistení," uviedol hovorca rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Martin Danko. Otázku rozdielov medzi príjmami dôchodcov, ktorí išli do dôchodku podľa starej legislatívy, a tých, ktorým sa dôchodok vypočítal podľa zákona platného od januára 2004 považuje Radičovej rezort za kľúčový.
Vláda pôvodne chcela rozdiely vo výške dôchodkov zmierňovať novým systémom valorizácie. Zvyšovanie dôchodkov rozčlenili do dvoch pásiem - hranicou je 0,7-násobok priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok. Podľa novely zákona o sociálnom poistení by sa mali dôchodky, ktoré sú nižšie ako tento násobok, zvyšovať o priemer medziročného rastu spotrebiteľských cien a priemernej mzdy. Dôchodky vyššie ako táto hranica by sa mali valorizovať len o výšku inflácie.

01 - Modified: 2003-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko má rastový potenciál
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 04:51