StoryEditor

Slovensko a Česko uvažujú o spolupráci v oblasti vojenského dopravného letectva

03.05.2006, 17:15
Autor:
TASRTASR

lovensko a Česká republika uvažujú o spolupráci v oblasti vojenského dopravného letectva.
Vyhlásil to dnes minister obrany Martin Fedor po stretnutí s českým rezortným kolegom Karlom Kühnlom počas veľtrhu obrannej techniky IDEB 2006. "Zhodli sme sa s ministrom na tom, že smerom do budúcnosti vízia je rozhodne v akomsi zdieľaní kapacít jednotlivými štátmi a vidíme, že možnosť alebo priestor na spoluprácu v dopravnom letectve medzi našimi krajinami je," povedal Fedor.
Ministri preto poverili náčelníkov generálnych štábov, aby prepracovali do konca roka návrhy zabezpečenia prepravných kapacít. Fedor naznačil viacero možností. Mohlo by ísť napríklad o spoločné obstaranie a využívanie dopravných kapacít, prípadne jeden štát by nakúpil lietadlá a druhý ich bude po vzájomnej dohode využívať. "Môže to byť, že my dvaja sa dohodneme a požiadame tretiu stranu o zabezpečenie týchto prepravných kapacít," dodal šéf slovenského ministra obrany. Otázka dopravného letectva je podľa neho v súčasnosti problémom NATO ako celku a nie iba SR a Česka.
"Myslím, že sa v budúcnosti budeme musieť vydať cestami dosiaľ neštandardnými, trebárs aj cestou spoločných nákupov dopravných lietadiel, pretože dve alebo tri armády ich využijú oveľa lepšie a majú i lepšiu možnosť ponúkať ich i na mimoarmádne využitie," uviedol český minister obrany. Všetko je však podľa neho ešte iba na začiatku úvah.
Náčelník generálneho štábu českej armády Pavol Štefka sa domnieva, že keďže letecká doprava je finančne náročná, je zbytočné, aby dva malé štáty ako je Slovensko a Česko mali oba rovnaké kapacity. Finančne výhodnejšie a využiteľnejšie je podľa neho, keby sa spojili v tejto oblasti dve alebo viac krajín.
Otázka vojenskej prepravy sa stala na Slovensku aktuálnou po januárovej havárii lietadla AN-24, pri ktorej zahynulo 42 vojakov. Ozbrojené sily tiež stratili jeden zo štyroch Antonovov. V súčasnosti zabezpečuje armáda prepravu vojakov a materiálu do zahraničných misií zmluvným vzťahom s komerčnými firmami. Okrem toho aj v rámci NATO funguje program na riešenie dopravných kapacít, do ktorého sa SR zapojila.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 06:37