StoryEditor

Najlepší vysokoškoláci si môžu prilepšiť

04.08.2005, 00:00
Niektorí vysokoškoláci môžu v budúcom akademickom roku získať až 30-tisíc korún. Ministerstvo školstva však poskytne vysokým školám na mimoriadne a prospechové štipendiá takmer 68 miliónov Sk iba do konca kalendárneho roka. Verejné i súkromné vysoké školy tak budú môcť do decembra 2005 vyplatiť najlepším študentom maximálne 15-tisíc Sk.

Niektorí vysokoškoláci môžu v budúcom akademickom roku získať až 30-tisíc korún. Ministerstvo školstva však poskytne vysokým školám na mimoriadne a prospechové štipendiá takmer 68 miliónov Sk iba do konca kalendárneho roka. Verejné i súkromné vysoké školy tak budú môcť do decembra 2005 vyplatiť najlepším študentom maximálne 15-tisíc Sk. V budúcom roku by sa už malo na tento účel použiť 150 miliónov Sk.
Niektorí politici upozorňujú, že ide o populistický krok šéfa rezortu Martina Fronca. "Zlý minister chce byť po nevydarených reformách dobrým," zhodnotil poslanec Dušan Jarjabek (Smer-SD). Rektor UK v Bratislave František Gahér dodáva - každý minister sa snaží zvyšovať preferencie vlastnej strany. Rektori upozorňujú, že rezortná vyhláška prichádza neskoro. Fronc ju chce do medzirezortného pripomienkového konania predložiť tento týždeň - do platnosti vstúpi najskôr koncom prázdnin. Podmienky na udelenie štipendia musia vysoké školy zverejniť na začiatku akademického roka. "Prvé štipendiá vyplatíme najskôr v novembri," pripomenul Gahér. Pravidlá majú na UK schvaľovať akademické senáty fakúlt a univerzitný senát. Plnenie podmienok bude pod verejnou kontrolou študentov. Na STU rozhodne o kritériách vedenie školy po porade so zástupcami vysokoškolákov v akademickom senáte. Aj keď podmienky a definitívny počet poberateľov určí vysoká škola, ministerstvo poskytne peniaze na prospechové štipendiá pre desať percent denných študentov - pri mimoriadnych štipendiách to budú dve percentá študentov. Akademická obec súhlasí. "Vyplácanie motivačných štipendií bolo doteraz ojedinelé, keďže išlo iba z výnosov školy," skonštatovala predsedníčka Študentskej rady vysokých škôl Jana Sviteková. Potvrdzujú to aj rektori. Na UK dostane každý rok štipendium menej ako jedno percento študentov - absolventov: za samé jednotky 10-tisíc Sk, za výbornú diplomovku 5-tisíc Sk. "Ide skôr o odmeny na konci štúdia, ktoré vypláca každá fakulta podľa svojich možností," poznamenal rektor STU Vladimír Báleš.
Zmeny sa chystajú aj pri sociálnych štipendiách, ktoré sa mali zvýšiť na maximálne 6 800 Sk (dnes ide o dve tisícky korún mesačne). Zámer stroskotal, keďže spoplatnenie štúdia v NR SR neprešlo. Aj preto príde Fronc s ďalšou vyhláškou. "Keď ju pripravím, budem vás informovať," uviedol minister.

01 - Modified: 2003-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Povinné "voľby"
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:07