StoryEditor

RIS nesúhlasí s vysťahovaním letanovských Rómov, ani s protestmi obcí

21.04.2007, 15:27
Autor:
TASRTASR

Republiková rada (RR) Rómskej iniciatívy Slovenska (RIS) dnes vyzvala predsedu RIS Alexandra Patkolóa, aby sa obrátil na verejného ochrancu práv so žiadosťou o prešetrenie ústavnosti vysťahovania letanovských Rómov, ako aj protestných aktivít obcí v susedstve Letanoviec.

"Jednoznačne sme veľmi prekvapení, že zo strany samosprávnych orgánov prichádza k protiústavným krokom, nakoľko ústava našej republiky deklaruje právo každého občana na voľný pohyb a na usádzanie sa kdekoľvek," vyhlásil predseda RIS Alexander Patkoló. Podľa neho sa však ani susedné obce nemajú vyjadrovať ku krokom predstaviteľov Letanoviec.

Po dnešnom rokovaní rady sa RIS bude uchádzať aj o členstvo v Socialistickej internacionále. RIS vidí, čo sa na Slovensku deje, "aké svojvoľné bezprávie páchané na Rómoch. Svojim spôsobom reprezentujeme najchudobnejšiu časť obyvateľstva tejto republiky. Keď tam budeme etablovaní, dúfame v pomoc sociálnych vlád v Európskej únii," odôvodnil Patkoló.

RR RIS tiež vyzvala predsedu SNS Jána Slotu, aby vysvetlil Rómom a ostatnej verejnosti slová svojho poradcu, predsedu občianskeho združenia Parlament Rómov (PR), či sa tzv. neprispôsobiví Rómovia z osád majú báť o svoju budúcnosť a pomocnú ruku zo strany štátu. Reagoval tak na minuloročné novembrové memorandum medzi SNS a OZ Parlament Rómov, keď predseda PR Ladislav Fízik podľa Patkolóa povedal, že sa dištancujú od neprispôsobivých Rómov z osád a pomoc zo štátu, ktorá by mala smerovať do týchto obcí, budú chcieť robiť formou pôžičiek.

RIS má v súčasnosti vyše päť tisíc členov. Za najlepšie fungujúce označil Patkoló okresné organizácie v Humennom, vo Vranove nad Topľou či v Prešove.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 09:27