StoryEditor

Béla Bugár: V programe su sľuby, ktoré stoja na vode

02.08.2006, 00:00

S programovým vyhlásením vlády asi súhlasiť nebudete. Je to tak?
- Stojí na vode. Sú tam sľuby, ktoré nie sú zrealizovateľné, ak je pravdou, že vláda chce bezpodmienečne splniť kritériá na zavedenie eura. Nenadväzuje na dobré veci, ktoré sme vytvorili za predchádzajúcej vlády.
Čo najviac nabúra reformy, ktoré ste zaviedli?
- Je tam dvojitá sadzba DPH. Ale čo to bude znamenať? Na aké tovary? Musíme počkať na konkrétne veci. Preto hovorím, že toto vyhlásenie je všeobecné. Na jednej strane sú tam sľuby, ktoré sú podľa mňa na vode, na druhej strane sa tu nedá konkrétne vyčítať, čo presne budú robiť.
Robert Fico však hovorí, že jeho program je oveľa konkrétnejší ako mala predchádzajúca vláda...
- Nemyslím si, že je to tak. Ale pán Fico hovoril napríklad aj to, že žiadna vláda neurobila to, čo oni - že čo nasľubovali pred voľbami, to sa dostalo aj do programu. Zoberte si napríklad byty pre mladé rodiny, o ktorých hovorila SNS alebo štyri percentá HDP na vedu - je tam 0,8 percenta... Jedna vec je niečo povedať, druhá napísať na papier a tretia sú konkrétne kroky - návrhy zákonov alebo rozpočtu.
Čo hovoríte na samotný vznik vládneho programu? Robert Fico dá najprv vypracovať ministrom návrh a potom tesne pred jeho uzavretím dopĺňa svoje pripomienky.
- Tie praktiky sú zaujímavé. Zoberme si len, že prakticky ponížil svojich koaličných partnerov tým, že ich predsedov nepustil nikde. Ale pokiaľ to jeho koaliční partneri tolerujú, je to ich vec.
Do akej miery je vládny program splniteľný?
- Oni sami musia zistiť, že buď nesplnia kritériá vstupu do eurozóny alebo, ak ich splnia, nemôžu zrealizovať sľuby, ktoré dali. Tie výpadky môžu byť obrovské. Nezávislí ekonómovia hovoria, že to môže byť až 40 miliárd. Odkiaľ zoberú tie peniaze? Dá sa to jeden rok, ale druhý už nie.
SMK, KDH i SDKÚ avizujú, že budú tvrdou opozíciou. Čo to znamená? Budete používať praktiky bývalých opozičných strán - napríklad pri akomkoľvek probléme odvolávať ministrov?
- Tam ešte nie sme. Vidíte, že sme nezablokovali parlament a mohli sme, keby sme sa dohodli. Neurobili sme to, napriek tomu, že oni blokovali parlament, keď mal nastúpiť náhradník za nášho zomrelého poslanca Zsolta Komlósyho. Chceme byť tvrdou opozíciou, ktorá nič nedaruje, ale ktorá zároveň všetky konštruktívne a dobré veci podporí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 04:57