StoryEditor

Slovnaft dnes zvyšuje ceny

04.04.2006, 00:00

Pohonné látky na pumpách zdraželi. Rafinérska spoločnosť Slovnaft sa vo svojej sieti rozhodla zdvihnúť ceny nafty o 50 halierov, pri benzíne až o 1,30 koruny. "Spoločnosť menila naposledy ceny benzínu pred vyše šiestimi týždňami. Odvtedy kótované ceny na medzinárodných trhoch už niekoľkokrát vzrástli," vysvetľuje dôvod zdraženia hovorkyňa Slovnaftu Hana Šimková. Krok trhového lídra spravidla nasledujú menší konkurenti s odstupom niekoľkých dní.
Zatiaľ sa nedá vylúčiť ani ďalšie zdraženie v najbližších týždňoch. "V prípade premietnutia vývoja do slovenských cien v plnej miere by sme museli zvýšiť cenu benzínu až o 2,50 koruny na liter," tvrdí totiž Šimková. Ešte včera boli priemerné ceny benzínu na Slovensku zhruba 38,50, nafta stála o korunu viac. Je preto možné, že v niektorých regiónoch opäť dosiahnu psychologickú hranicu 40 korún za liter.
Od začiatku marca stúpla cena benzínu na svetových trhoch asi o 110 dolárov na tonu, čo je vyše 20-percentný nárast. Rast cien pohonných látok má podľa analytikov na svedomí pokles zásob benzínu v Amerike, ktorá potom skupuje palivá z európskych trhov. "Medzi dôvody tohto poklesu možno zaradiť nižšiu činnosť rafinérií, ktoré prechádzajú údržbou," myslí si Kamil Bednář zo spoločnosti Colosseum. Stav zásob amerického benzínu klesol piaty týždeň za sebou. Analytici však upozorňujú, že USA majú v zásobách aj tak väčšie objemy ako je päťročný priemer.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 02:48