StoryEditor

Fórum regiónov V4 požaduje urýchlené prijatie rozpočtu Európskej únie

27.09.2005, 19:01
Autor:
TASRTASR

Urýchlené prijatie rozpočtu Európskej únie (EÚ) na roky 2007 - 2013 požadujú účastníci dvojdňového Fóra regiónov krajín V4, ktoré sa dnes skončilo v Bratislave.
"Je to naša výzva krajinám EÚ," uviedol na tlačovej konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ľubo Roman. Najvyšší predstavitelia regiónov V4 majú obavu, že oddialením prijatia rozpočtu ho budú môcť využívať až od roku 2008, čo by oneskorilo realizáciu ich rozvojových projektov.
Podľa prijatej deklarácie chcú regióny krajín V4 prehĺbiť samosprávnu spoluprácu v oblasti infraštruktúry, hospodárskeho rozvoja, malého a stredného podnikania, kultúry, vzdelávania, vedy, výskumu a v iných oblastiach. Dohodli sa na kooperácii a spoločných postupoch vo Výbore regiónov EÚ najmä pri využívaní štrukturálnych fondov.
"Zistili sme, že máme 54 zástupcov v 317-člennom Výbore regiónov v Bruseli," uviedol maršalek Mazowieckeho vojvodstva Adam Struzik z Poľska. On aj ďalší účastníci ocenili vydanie knihy V4 v štvorjazykovej mutácii,prezentujúcej všetkých 57 regiónov štyroch susedných krajín. Slovenskí organizátori účastníkov Fóra prekvapili aj výstavou Sídelné mestá regiónov krajín V4, ktorá po bratislavskej premiére pôjde do Krakova a ďalších zahraničných miest.
"V októbri pôjdu študenti z Univerzity Komenského do Varšavy na stretnutie vysokoškolákov a do Krakova zástupcovia Regionálnej rozvojovej agentúry," prezradil Roman pre TASR najbližšie kroky dohodnutej spolupráce.
Budúcoročné Fórum regiónov pripraví Juhomoravský kraj v Brne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 04:24