StoryEditor

Príčiny havárie maďarských mikroľahkých lietadiel budú známe asi o dva týždne

18.07.2005, 12:52
Autor:
TASRTASR

beťami leteckého nešťastia, ktoré sa stalo v sobotu 16. júla dopoludnia nad hradom Likava pri Ružomberku, sú dvaja maďarskí občania - 48-ročný pilot Gábor R. z mesta Baja a jeho spoluletkyňa, 37-ročná Aranka T. z obce Pálfa. Ich telá previezli na súdnu pitvu do Fakultnej nemocnice v Martine. TASR o tom dnes informoval hovorca Krajského riaditeľstva PZ v Žiline Igor Mahút.
Pri likavskom hrade havarovali v sobotu po 8. h dve mikroľahké lietadlá, ktoré sa podľa výpovedí niektorých očitých svedkov údajne zachytili vo vzduchu krídlami. Stroje sa potom zrútili. Dvojčlenná posádka jedného z lietadiel sa zachránila na vlastných padákoch, druhá zahynula. Súčasťou skupiny bolo ešte jedno lietadlo, ktoré letelo ako prvé. Jeho pilot József Szabó z mesta Kiskörös sa o nešťastí dozvedel neskoršie. Keď zistil v Spišskej Novej Vsi, kde sa mali všetci stretnúť, že ostatní neprišli, volal ich mobilným telefónom, nedovolal sa a tak sa vrátil na miesto havárie.
Maďarský pilot informoval, že stroj, ktorého posádka neprežila, bol typu Apollo Fox a pilotoval ho jeho kamarát, skúsený pilot. Druhý havarovaný stroj, ktorého posádka sa zachránila, bol typu Storch. Sám Szabó, ktorý má 45 rokov a pochádza z mesta Kiskörös, letel na stroji Apollo Jesta. Skupina priletela na Slovensko už v piatok a prenocovala v Martine. V sobotu letela smerom na Spišskú Novú Ves, kam doletel iba jeden stroj.
Príčiny havárie lietadiel vyšetruje Odbor skráteného vyšetrovania Okresného riaditeľstva PZ v Ružomberku v spolupráci s Leteckým úradom SR, útvarom odborného vyšetrovania nehôd v Bratislave. Leteckí inšpektori zobrali z lietadiel prístroje na expertízu a zaistili trosky pre ďalšie vyšetrovanie. Príčiny havárie budú známe asi o dva týždne. V súvislosti s nešťastím uviedli, že v kopcovitom teréne, akým je aj okolie Ružomberka, vrátane Likavky, je ťažké odhadnúť prúdenie vzduchu, pretože sa často mení. Piloti neznalí pomerov môžu na to doplatiť.
Posledné letecké nešťastie v regióne dolného Liptova sa stalo vlani 30. mája v blízkosti letiska Lisková - Ružomberok. Havaroval tam 36-ročný pilot vetroňa z Martina. Pri nehode sa vážne zranil a na druhý deň zomrel.

fk tš pa

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 03:59