StoryEditor

Výstavbu 22-poschodového mrakodrapu na Šancovej v Bratislave zastavili

09.01.2006, 17:28
Autor:
TASRTASR

Výstavba kontroverzného mrakodrapu na Šancovej ulici v Bratislave z pôvodných 8 na 22 nadzemných podlaží napriek povoleniu nemôže pokračovať, pretože bolo dané odvolanie.
Proti územnému rozhodnutiu, ktorým bratislavské Staré Mesto vyslovilo 28.11. 2005 ako príslušný stavebný úrad súhlas so zvýšením stavby, v zákonom stanovenej lehote podali odvolanie členovia iniciatívy proti tejto výstavbe. Navrhujú rozhodnutie zrušiť, čím sa bude zaoberať Krajský stavebný úrad. Odvolanie má odkladný účinok, to znamená, že do jeho rozhodnutia nemožno postaviť viac ako osem nadzemných podlaží.
"Napadnuté rozhodnutie stavebného úradu bolo podľa nášho názoru vydané v rozpore so stavebným zákonom a ďalšími právnymi predpismi," uviedol dnes pre TASR Ondrej Dostál zo spomínanej iniciatívy. Vraj stavebný úrad neposúdil návrh na zmenu územného rozhodnutia z hľadiska starostlivosti o kultúrne pamiatky, hoci sa stavba nachádza v bezprostrednom susedstve národnej kultúrnej pamiatky YMCA a stavebný zákon takúto povinnosť stavebnému úradu ukladá.
Stavebný úrad má povinnosť zabezpečiť súlad stavby s urbanisticko-architektonickými hodnotami lokality, najmä výškové a polohové umiestnenie stavby. Vzhľadom na to, že okolitá zástavba má tri až osem nadzemných podlaží, nemal povoliť umiestnenie 22 podlaží, pretože takáto stavba je v rozpore s urbanisticko-architektonickými hodnotami lokality.
Iniciátori odvolania poukazujú na pôvodné územné rozhodnutie z roku 2001, ktorým bolo schválených osem nadzemných podlaží. V ňom sa v rámci architektonických a urbanistických podmienok uvádzalo: "Členité hmotovo-priestorové riešenie vyplynulo analýzou zastavovacích podmienok a svetlotechnických vplyvov na okolitú zástavbu s cieľom hmotovo a funkčne dotvoriť Šancovú ulicu. Výška objektu bola determinovaná výškou okolitej zástavby a zodpovedá výškovej línii nárožného objektu na protiľahlej strane Šancovej ulice." Požadovaných 22 nadzemných podlaží evidentne nezodpovedá tejto podmienke.
Podľa Dostála nové rozhodnutie je v napojení na Šancovú ulicu v rozpore s predpismi na dopravné napojenie stavieb, čo potvrdzuje znalecký posudok. Rozhodnutie je tiež v rozpore s normami na maximálnu hladinu hluku i podmienkami na priaznivé bývanie, keď nebol dostatočne preskúmaný vplyv stavby na zvýšenie hlučnosti v okolitom prostredí.
Územné rozhodnutie vykazuje viaceré závažné formálne chyby a existujú vážne pochybnosti, či stavba spĺňa príslušné technické normy, najmä svetlotechnické pre počet parkovacích státí. Do odvolania sú zapracované vyjadrenia architektov Bohumila Kováča a Ivana Riečného, ktoré upozorňujú na viacnásobný rozpor napadnutého územného rozhodnutia s platným znením stavebného zákona. Rozhodnutie podľa názoru iniciátorov odvolania nevychádza zo spoľahlivo zisteného stavu veci podľa Správneho poriadku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:25