StoryEditor

V boji o Oscar zostalo deväť cudzojazyčných filmov

18.01.2007, 13:00
Autor:
SITASITA

Akadémia filmových umení a vied zverejnila mená deviatich filmov, ktoré sa dostali do najužšieho výberu pred vyhlásením nominácií 79. ročníka udeľovania Oscarov. Hlasovanie o nomináciách v kategórii cudzojazyčných filmov sa tento rok po prvý raz uskutočňuje v dvoch kolách. V prvom kole hlasovali všetci členovia komisie pre cudzojazyčné filmy a zvolili deväť finalistov. V druhej fáze bude hlasovať 30-členná komisia tvorená desiatimi náhodne vybranými členmi komisie, a dvoma desaťčlennými skupinami z New Yorku a Los Angeles. Toto druhé hlasovanie rozhodne o piatich nominovaných filmoch.
Šancu dostať sa najbližšie k prestížnej cene majú ešte tieto filmy: alžírska vojnová dráma Indigenes režiséra Rachida Bouchareba, snímka Water režisérky Deepy Mehta v kanadsko-indickej produkcii, dánska dráma Efter brylluppet v réžii Susanne Bier, francúzska snímka Fauteuils d'orchestre režisérky Daniele Thompson, nemecká dráma Životy tých druhých v réžii Floriana Henckela von Donnersmarck, mexické fantasy El Laberinto del Fauno Guillerma del Tora, snímka Čierna kniha holandského režiséra Paula Verhoevena, Volver španielskeho režiséra Pedra Almodóvara a švajčiarska dráma Vitus Frediho M. Murera.
Premietanie členom 30-člennej komisie pred posledným hlasovaním je naplánované na piatok a sobotu v New Yorku a Los Angeles. Nominácie vo všetkých kategóriách 79. ročníka udeľovania Cien Akadémie vyhlásia v utorok 23. januára. Slávnostné odovzdávanie Oscarov bude v nedeľu 25. februára v hollywoodskom Kodak Theatre.
Pondelkový víťaz Zlatého glóbusu v kategórii cudzojazyčných filmov - vojnová dráma Clinta Eastwooda Letters From Iwo Jima, sa o Oscara v tejto kategórii nemôže uchádzať. Pravidlá totiž hovoria, že snímky nakrútené v americkej produkcii, sa nemôžu kvalifikovať ako cudzojazyčné snímky, i keď sú nakrútené v cudzom jazyku - Napríklad v japončine Letters From Iwo Jima.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:46