StoryEditor

Packa: Polícia bude prísnejšia v používaní donucovacích prostriedkov

10.11.2006, 17:14
Autor:
TASRTASR

Polícia bude podstatne prísnejšia v používaní donucovacích prostriedkov. Povedal to policajný prezident Ján Packa po dnešnej poslednej rozlúčke s 34-ročným policajtom Tiborom Bolechom v Dome smútku v Novom Meste nad Váhom. Policajta 4. novembra pri zákroku v Čachticiach zabil psychicky narušený muž, jeho kolega skončil s vážnym zranením v nemocnici.
"Dáme úplne jasný signál, že v prípade, že budú zákonné podmienky na použitie zbrane, tak policajti budú zbrane používať. To je základný systém, ako si ochrániť policajtov," povedal Packa.
Pri zásahu v Čachticiach podľa neho policajti boli "priveľmi humánni". "Možno práve preto, že vedeli, že je tam psychicky narušený páchateľ a chceli ušetriť jeho život a zdravie za každú cenu," dodal Packa. Celý priebeh zákroku preveruje komisia, výsledky by mali byť známe do dvoch týždňov.
"Tento prípad ukazuje, že sa musíme nad mnohými vecami zamyslieť," konštatoval minister vnútra Robert Kaliňák. Podľa neho treba urobiť opatrenia, aby "sme dokázali eliminovať akýkoľvek prípad podobného charakteru". Podľa Kaliňáka sú radoví policajti na obvodných oddeleniach dostatočne pripravení na podobné zákroky. "Policajti zvládajú svoju prácu dobre, toto bol nešťastný súbeh okolností." Nemyslí si, že policajti sa budú vyhýbať riskantným zásahom. "Policajti sú odvážni ľudia, ale možno ich v mnohých oblastiach musíme podporiť, akým spôsobom zakročiť voči nebezpečným páchateľom." Podľa Kaliňáka je predčasné hovoriť, či budú z tragédie v Čachticiach vyvodené personálne dôsledky.
Ministerstvo pozostalých odškodní. "Osobne sa s rodinou porozprávam ako môžeme pomôcť," povedal Kaliňák. Podľa neho si ministerstvo váži všetkých svojich policajtov a rodiny policajtov, ktorí zahynú v službe, musia byť zo strany ministerstva vnútra zabezpečené.
Pri dnešnom pietnom akte so všetkými poctami sa rozlúčilo s Tiborom Bolechom niekoľko stoviek ľudí. Minister vnútra ho povýšil in memoriam z nadpráporčíka na podporučíka.
Tibor Bolech v polícii pracoval od roku 1993, bol ženatý, bezdetný. "Vždy bol poruke, keď bolo treba pomôcť. Práca bola jeho najväčším koníčkom," odznelo na poslednej rozlúčke.
K tragédii došlo krátko popoludní v rodinnom dome, kam prišla policajná hliadka na základe telefonickej žiadosti o pomoc. Agresívny 54-ročný muž tam napádal svojich príbuzných. Na jedného z policajtov zaútočil nožom a bodol ho do hrudníka. Policajta previezli do nemocnice. Na miesto incidentu bola vyslaná ďalšia policajná hliadka. Útočník v dome bodol nožom do hrudníka 34-ročného policajta tak, že na mieste zomrel. Ďalší policajti ho spacifikovali a dostal injekciu na upokojenie. Krátko potom zomrel, podľa predbežných výsledkov pitvy v dôsledku srdcovo-pľúcneho zlyhania a opuchu mozgu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:27