StoryEditor

Na zásahu v Novákoch sa podieľalo 137 hasičov

05.03.2007, 14:47
Autor:
TASRTASR

Po piatkovom výbuchu vo Vojenskom opravárenskom podniku (VOP) v Novákoch zasahovalo pri záchranných prácach celkovo 137 hasičov. Z nich bolo 87 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), ďalší z obecných a závodných hasičských zborov, ako aj hasičských jednotiek vojenských útvarov v Novákoch a Zemianskych Kostoľanoch. Celkovo pri zásahu nasadili 40 kusov techniky a na likvidáciu požiaru použili 240 tisíc litrov vody. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Alena Bučeková.
Informáciu o výbuchu zaznamenalo operačné stredisko Okresného riaditeľstva HaZZ v Prievidzi v piatok o 16.29 h. O minútu na to vyšli k miestu explózie prví prievidzskí hasiči s technikou. V čase ich príchodu na mieste už zasahovala hasičská jednotka VOP Nováky. Veliteľ zásahu HaZZ nadporučík Jozef Krausko rozhodol o zriadení dvoch prieskumných skupín, ktoré okrem zranených našli dve mŕtve osoby - jedného muža a ženu.
Prieskum zistil, že v priestore zásahu je veľké množstvo munície a výbušnín, ako aj viac ohnísk požiaru, povolané boli preto posily. Vzhľadom na informácie o 11 zranených osobách nachádzajúcich sa v lese vo vzdialenosti asi 3 kilometre vyslal veliteľ skupinu 16 hasičov na poskytnutie prvej pomoci a na prenesenie týchto postihnutých k zbernému miestu.
Požiare hasiči lokalizovali o 20.17 h. Skupina pyrotechnikov po prieskume považovala za nutné pokračovať v ochladzovaní uskladnených výbušnín vodou. Súčasne veliteľ zásahu rozhodol o zriadení skupín, ktoré v čase dve hodiny za pomoci termovíznych kamier znovu prehľadali postihnutý priestor, nenašli však žiadne osoby.
V sobotu ráno o 07.30 h pyrotechnický prieskum zistil, že nie je potrebné pokračovať v ochladzovaní okolia. Následne veliteľ o 07.45 h ukončil zásah a miesto udalosti odovzdal veliteľovi hasičskej jednotky VOP a.s. Nováky.
Popoludní posádka prievidzských hasičov s termovíznou kamerou na základe požiadavky prehľadávala oblasť výbuchu, pričom našla tretiu obeť, informovala Bučeková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 09:32