StoryEditor

Podľa Valentoviča je jedna poisťovňa univerzálnym riešením

20.05.2007, 14:21
Autor:
SITASITA
Zavedenie jednej zdravotnej poisťovne je podľa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča riešením "na všetky boľačky zdravotníctva".

Ako sa minister vyjadril v nedeľňajšej relácii STV O päť minút dvanásť, pluralita zdravotných poisťovní na Slovensku bola experimentom, ktorý sa nepodaril. Predseda parlamentného výboru pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ-DS) víziu jednej štátnej poisťovne odmietol. "Je to nesplniteľný projekt," skonštatoval.

Novotný vyčítal Valentovičovi, že sa snaží o monopolizáciu zdravotného poistenia napriek tomu, že koaliční partneri Smeru-SD takýto krok odmietli. Kritizoval tiež zmenu postoja Smeru-SD k situácii v zdravotníctve. Citoval výroky premiéra Roberta Fica o tom, že zdravotníctvo je v kríze. "A zrazu v kríze nie je?" spýtal sa Novotný a vytkol vláde, že nepodnikla žiadne systémové kroky. Minister zopakoval, že zdravotníctvo v kríze nie je. "Je v neustálom dlhodobom reformnom procese," uviedol Valentovič. Preto aj podľa neho nie je namieste robiť unáhlené kroky.

Obaja oponenti sa však zhodli na potrebe redukovať lôžka v zdravotníckych zariadeniach. Líši sa však ich postoj k tomu, ako túto redukciu spraviť. Kým minister chce rokovať so samosprávou, podľa Novotného ministerstvo má vydať nové nariadenie o sieti lôžkových zdravotníckych zariadení, ktorá by určila nový, nižší počet lôžok.

Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj zopakoval stanovisko strany, že nepočítajú so zavedením jednej zdravotnej poisťovne, podľa neho sa treba teraz sústrediť na redukciu lôžok. Zámer zachovať pluralitu zdravotných poisťovní deklarovala aj poslankyňa KDH Mária Sabolová. Ako zdôraznila, minister Valentovič ide proti programovému vyhláseniu vlády, v ktorom sa kabinet zaviazal zachovať rovnaké podmienky pre zdravotné poisťovne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 15:59