StoryEditor

Zajac: Zúčtovanie poistného nemožno zrušiť alebo posunúť na iný termín

10.05.2006, 18:21
Autor:
TASRTASR

Zúčtovanie zdravotného poistenia, ktoré majú ľudia urobiť do konca júna, nemožno podľa ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca zrušiť alebo preložiť na iný termín.
Minister dnes pripomenul, že táto povinnosť je v zákone vyše roka a pol a už sa raz tento termín presunul z 30. marca kvôli daňovým priznaniam. "Na jednej strane chceme peniaze do zdravotníctva a chceme, aby každý platil spravodlivo, nie viac ako musí, ale nie menej ako musí, a ročné zúčtovanie je veľmi dobrý spôsob na to, aby sme neobchádzali práve také prípady, keď sa úmyselne obchádzala povinnosť platiť," vyhlásil dnes minister.
Nie je rád, že sa nepodarilo na vláde presadiť ročné zúčtovanie sociálnych odvodov. "To je tiež dôležitý prvok toho, aby sme zjednotili vymeriavací základ a aby sa dane, sociálne a zdravotné poistenie platili z rovnakého základu. Bolo by to administratívne jednoduchšie," poznamenal Zajac.
Na základe zúčtovania sa môže podľa neho napríklad ukázať, že živnostníci a podnikatelia budú mať preplatky a štát nedoplatky. "Najprv musíme vykonať ročné zúčtovanie, aby bolo jasné, koľko poistencov má štát, koľko za nich zaplatil záloh, koľko za nich musí doplatiť, alebo aké má preplatky alebo naopak, či živnostníci a podnikatelia nezaplatili viacej, ako museli," vysvetlil.
Ministerstvo chce byť pri zúčtovaní nápomocné, Všeobecná zdravotná poisťovňa vytvorila metodické centrum. Množstvo tlačív vysvetľuje Zajac tým, že občan si v priebehu jedného týždňa teoreticky mohol sám platiť zdravotné poistenie, zamestnávateľ, môže byť poistencom štátu alebo dobrovoľne nezamestnaný. "Tých 13 tlačív reprezentuje 13 rôznych kombinácií," dodal. Tento rok sa bude rezort podľa neho snažiť byť benevolentnejší nie k nepodaniu, ale ku chybám pri podaní zúčtovania.
Slovenská asociácia malých podnikov (SAMP) a Slovenská obchodná priemyselná komora žiadajú zrušenie ročného zúčtovania zdravotného poistného alebo aspoň posunutie termínu podania zúčtovania v tomto roku. Podľa prezidenta SAMP Vladimíra Sirotku hlavným dôvodom je administratívna náročnosť celého procesu, ktorý zaťažuje živnostníkov a malých podnikateľov, ale aj jeho nepripravenosť zo strany ministerstva zdravotníctva. Nesúhlas vyjadril aj Klub 500, združujúci slovenských vlastníkov podnikov nad 500 zamestnancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 02:41