StoryEditor

Gašparovič dal Chmelovi abdikačný list, vedením rezortu poveril Mikloša

24.05.2005, 12:15
Autor:
TASRTASR

Prezident Ivan Gašparovič dnes oficiálne prijal demisiu ministra kultúry Rudolfa Chmela, pričom mu odovzdal podpísaný abdikačný list. Dočasným vedením rezortu kultúry poveril Gašparovič podpredsedu vlády a ministra financií Ivana Mikloša.
Prezident sa pritom poďakoval Rudolfovi Chmelovi za jeho vyše dva a polročnú prácu na poste šéfa rezortu. "Dúfam, že z ministerstva kultúry s vami neodíde aj kultúra," povedal.
Chmel podal demisiu už 11. mája, prezident ju podpísal v sobotu 21. mája s účinnosťou oddnes. Dôvodom odstúpenia Rudolfa Chmela sú podľa jeho slov "objektívne i subjektívne dôvody". Domnieva sa, že vniesol do rezortu istú koncepciu a inováciu, pripúšťa však, že nie všetko sa mu podarilo. Už dávnejšie avizoval, že abdikuje po vyriešení problému dokončenia novostavby Slovenského národného divadla. Myslí si pritom, že riešením je aj to, ktoré predložil Národnej rade SR.
Chmel v príhovore uviedol, že z takýchto vysokých miest ľudia častokrát neodchádzajú vtedy, keď by mali alebo kedy by to bolo rozumné. "Ja som zvolil kompromis, ktorý bol v tejto mojej osobnej, ale aj objektívnejšej situácii z môjho pohľadu najoptimálnejší," povedal.
Ako poslanec klubu ANO sa tak Chmel vracia do parlamentu, pričom sa mieni naďalej angažovať na poli slovenskej kultúry. Venovať sa chce aj akademicko-univerzitným aktivitám.
Za nového ministra kultúry presadzuje strana ANO, ktorej tento post podľa koaličnej dohody patrí, štátneho tajomníka ministra školstva Františka Tótha. Premiér Mikuláš Dzurinda zatiaľ návrh na jeho nomináciu nepredložil, najskôr tak urobí na budúci týždeň po návrate z prebiehajúcej návštevy Japonska a Južnej Kórey. Prezident Gašparovič napriek istým počiatočným výhradám je pripravený návrh na vymenovanie Tótha akceptovať.
Vzhľadom na finančné problémy slovenskej kultúry má dočasné poverenie ministra financií Mikloša podľa Gašparoviča zároveň prispieť k pochopeniu potrieb rezortu kultúry. "Veľmi rád využijem toto svoje dočasné poverenie na to, aby som sa intenzívnejšie oboznámil s problematikou rezortu kultúry," povedal Mikloš. Dodal, že aj pôsobením Rudolfa Chmela ako ministra sa vytvárali podmienky na efektívnejšie použitie verejných zdrojov na kultúru, ktorých bude v budúcnosti potrebné na tento účel vyčleniť viac.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 11:28