StoryEditor

Rada pre vysielanie rozdávala pokuty

30.08.2005, 18:07
Autor:
TASRTASR
Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes udelila pokutu Fun Radiu za porušenie paragrafu o ochrane ľudskej dôstojnosti a ľudskosti a ochrana maloletých. Pokuty hrozia aj STV a TV Markíza.

STV hrozí ďalšia pokuta za prerušenie programu reklamou. Rada pre vysielanie a retransmisiu dnes kvôli tomu začala preverovať viacero vydaní Ranného magazínu.
Podľa zákona o vysielaní a retransmisii STV nesmie zaraďovať reklamu ani telenákup do programov. Verejnoprávna televízia už na tento paragraf doplatila aj pri šou Slovensko hľadá SuperStar, ktorého prerušovanie jej doteraz vynieslo pokuty v hodnote 6,5 milióna korún. Ranný magazín je podobne ako SuperStar rozdelený na štyri časti.
Rada sa začala zaoberať aj sťažnosťou poslanca NR SR Dušana Jarjabka na májové vydanie relácie Pod lampou, kde sa v debate o STV skloňovalo aj jeho meno. Rada preverí, či v relácii bola zabezpečená všestrannosť informácií a pluralita názorov. STV dnes zinkasovala pokutu 50 tisíc korún za nesprávne označenie programu Destinácia svet piktogramom.
Televízii Markíza hrozí až dvojmiliónová pokuta za neodvysielanie oznamu o tom, že porušila zákon v spravodajskom príspevku o zákone o rodine. Mala ho odvysielať pred Televíznymi novinami tri razy po sebe, čo dodnes nespravila. Podľa riaditeľa kancelárie rady Andreja Holáka za podobný prehrešok už televízia raz dostala pokutu jeden milión korún. Rada tiež uložila Markíze dve upozornenia na porušenie zákona za to, že nezabezpečila objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov. Zákon podľa rady Markíza porušila v spravodajskom príspevku Dal podnet Čarnogurský?, ktorý sa týkal prípadu Skrúcaný, a v príspevku Mečiar umelcom, týkajúceho sa novostavby SND.
Exemplárnu pokutu 200 000 korún dnes dostalo Fun Radio za porušenie paragrafu o ochrane ľudskej dôstojnosti a ľudskosti a ochrana maloletých. Obsah relácie K-fun zo 6. januára 2005 totiž podľa Holáka hraničil s pornografiou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 03:15