StoryEditor

Analýzu dopadov novej úpravy nemocenského poistenia vypracuje Nadácia F.A.Hayeka

04.11.2005, 10:36
Autor:
TASRTASR

Analýzu dopadov novej právnej úpravy nemocenského poistenia v SR pre Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny vypracuje Nadácia F. A. Hayeka Bratislava. Urobí tak na základe vnútorného etického kódexu.
Cieľom štúdie je analyzovať výsledky a dosahy uskutočnených legislatívnych zmien v oblasti nemocenského poistenia, vrátane zhodnotenia ich pozitív a negatív. Ďalej vypracovať odporúčania pre ďalšie legislatívne opatrenia a možnosti zlepšenia fungovania systému na základe medzinárodných skúseností.
Výber dodávateľa štúdie prebehol v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, prostredníctvom podprahovej metódy obstarávania s nižšou cenou. Ministerstvo oslovilo päť renomovaných nezávislých inštitúcií, no na ponuku reflektovala iba Nadácia A. F. Hayeka.
Novela zákona o sociálnom poistení, ktorú parlament postúpil do druhého čítania, hovorí o tom, že samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá chce mať nemocenské dávky hradené od prvého dňa práceneschopnosti, bude mať možnosť požiadať Sociálnu poisťovňu o zvýšenú sadzbu nemocenského poistenia. Takýto živnostník bude platiť odvody v súčasnej výške 4,4 percent. Pre všetkých, ktorí o zvýšenie nepožiadajú, bude platiť znížená sadzba 2,8 percenta, pričom nárok na nemocenské vznikne 11. dňom PN.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 10:54