StoryEditor

Len 120 výrobkov má na Slovensku značku "enivronmentálne vhodný"

24.10.2005, 16:46
Autor:
TASRTASR
Štátom udeľovanú značku Environmentálne vhodný výrobok od jej zavedenia na Slovensku v roku 1997 získalo dosiaľ len 120 výrobkov slovenského pôvodu alebo z dovozu. Značka patrí medzi dobrovoľné nástroje environmentálnej politiky SR a prideľuje ju ministerstvo životného prostredia. Podľa prieskumu ministerstva vie o značke približne 40 percent spotrebiteľov.
Štátom udeľovanú značku Environmentálne vhodný výrobok (EVV) od jej zavedenia na Slovensku v roku 1997 získalo dosiaľ len 120 výrobkov slovenského pôvodu alebo z dovozu. Značka patrí medzi dobrovoľné nástroje environmentálnej politiky SR a prideľuje ju ministerstvo životného prostredia.
Rezort tiež určuje podmienky na získanie EVV, zohľadňuje pritom tvorbu odpadu, znečisťovanie pôdy, ovzdušia, hluk, spotrebu energie, používanie recyklovaných materiálov či rizikových látok počas životného cyklu výrobku. Žltozelené logo by malo výrobok zvýhodniť na trhu pre pridanú environmentálnu hodnotu, spotrebitelia ho však skôr nepoznajú.
Podľa prieskumu, ktorý si MŽP SR vypracovalo, vie o značke približne 40 percent spotrebiteľov. "Snažíme sa robiť prednášky pre školy, ale najlepšie by bolo, keby sa táto problematika dala dať priamo do učebných osnov," uviedla pred novinármi Darina Kobzová z ministerstva. Ešte komplikovanejšia situácia je v prípade európskej ochrannej značky EMA. Toto logo majú právo používať subjekty spĺňajúce nadštandardné environmentálne požiadavky. Subjekty musia dôveryhodne preukázať, že environmentálne aspekty zohľadňujú nielen pri výrobkoch, ale vo všetkých oblastiach svojej činnosti a svoj environmentálny prístup sústavne zlepšujú. Keďže získanie loga je predovšetkým pre veľké firmy nákladné, do jeho získania sa nehrnú. "V súčasnosti majú na Slovensku EMA len dve firmy, ďalších päť sa o značku uchádza," povedal Jozef Gregor z MŽP SR. V krajinách EÚ získalo značku ku koncu júna 2005 3126 organizácií. Z novoprijatých desiatich členských štátov 23 subjektov.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 22:34