StoryEditor

Na záver rokovania opäť hádka Belousovovej s opozíciou

07.02.2007, 19:57
Autor:
TASRTASR

Záver rokovacieho dňa opäť poznačila slovná hádka medzi predsedajúcou rokovania Annou Belousovovou (SNS) a opozičnými poslancami. Stalo sa tak po tom, ako Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) navrhol zvolať poslanecké grémium.
Keďže šéf snemovne Pavol Paška je na zahraničnej pracovnej ceste v Írsku, poveril svojimi právomocami podpredsedu Miroslava Číža (Smer-SD). Ten však na záver dnešného rokovania nebol v budove parlamentu a Belousovová nemala poverenie na zvolanie grémia. "To neznamená, že keď je predseda na zahraničnej ceste, nebude týždeň grémium. Podľa mňa pokiaľ predsedá NR SR jej podpredseda, vykonáva jeho kompetencie v zastúpení. Žiadam vás, aby ste rešpektovali rokovací poriadok. Keď je tu návrh dvoch klubov, tak sa musí, nie môže, zvolať grémium bezodkladne," vyhlásil Daniel Lipšic (KDH) s tým, že Belousovová musí prerušiť rokovanie schôdze do zvolania grémia.
Po tomto návrhu sa v snemovni prezentovalo iba 24 poslancov a snemovňa nebola uznášaniaschopná. "Vyprosím si, pán Lipšic, aby ste komentovali moje konanie takými poznámkami ako doteraz," vyhlásila Belousovová. Po hlasovaní iba konštatovala, že snemovňa nie je uznášaniaschopná a o Lipšicovom návrhu sa môže hlasovať, až keď bude NR SR uznášaniaschopná. Potom Mária Sabolová (KDH) požiadala o polhodinovú prestávku.
Bývalý predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) sa Belousovovej opýtal, akými funkciami ju poveril Číž. "Čo vy máte robiť v tejto chvíli a čo môžete robiť," vyhlásil. Predsedajúca hlasovania vyzvala ministerku Vieru Tomanovú, aby začala odôvodňovať návrh nového zákona o tripartite.
Bezprostredne po upozornení Janišom a Hrušovským, že musí dať prestávku, Belousovová prerušila 7. schôdzu do štvrtka 09.00 h, keď príde na rad práve spomínaný nový zákon o tripartite.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 08:58