StoryEditor

Chystá sa zavedenie povinného očkovania dospelých

20.04.2007, 17:41
Autor:
TASRTASR
Pravidelné povinné očkovanie dospelých, ktoré by sa malo zaviesť nariadením vlády SR, označil prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva Peter Lipták za novinku. Návrh je v pripomienkovom konaní do 25. apríla.

Podľa Liptáka by bolo dobré zaviesť povinnosť očkovania dospelých, pretože potom štát by bol povinný zabezpečiť dostatok vakcín pre cieľovú skupinu osôb. Z toho by vyplynula aj povinnosť pre lekárov vzdelávať pacientov o význame a účinkoch očkovania. Podľa Liptáka ak by sa pacient napriek poučeniu o možnom riziku úmrtia odmietol nechať zaočkovať, je vhodné, ak si lekár nechá od pacienta podpísať potvrdenie, že ho poučil. Tým sa vyhne postihu v prípade úmrtia osoby a následnej možnej sťažnosti a vymáhania náhrady. V tejto súvislosti spomenul, že 1500 ľudí nad 60 rokov ročne zomiera na zápal pľúc.
Podľa Liptáka treba doplniť očkovanie dospelých proti tetanu aj o vakcináciu proti záškrtu (diftérii). Zaviesť by sa malo pravidelné povinné očkovanie proti chrípke, proti zápalu pľúc a proti žltačkám A a B u najviac ohrozených skupín dospelých pacientov.
Pravidelné povinné očkovanie u dospelých je bežné v okolitých štátoch. Kým v očkovaní detí je Slovensko najlepšie v Európe, vo vakcinácii dospelých veľmi zaostáva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:25