StoryEditor

Spracovanie kalamity v Tatrách sa končí

03.04.2006, 12:20
Autor:
TASRTASR

Štátne lesy TANAP-u predpokladajú spracovať do konca mája kalamitnú drevnú hmotu na 88 percentách územia. "Na 12 percentách práce neboli povolené, prípadne sa ešte stále nerozhodlo o výnimke, i keď žiadosť sme podali 30. novembra 2004," uviedol v rozhovore pre TASR riaditeľ ŠL TANAP-u Peter Liška.
Spresnil, že v súčasnosti sa sústreďujú na dočistenie územia, kde bolo spracovanie povolené. "Ide zväčša o rozptýlenú kalamitu. Niečo ešte necháme ako prirodzené lapáky pre podkôrny hmyz, najmä v nárazníkovej zóne s piatym stupňom ochrany a časťami, kde sa kalamita spracovať nemôže. Do padnutých kmeňov chceme zachytiť čo najväčšie množstvo podkôrneho hmyzu a v pravom čase ich odtiaľ odpratať," vysvetlil zámer riaditeľ ŠL TANAPu.
Pripomenul, že lesníkov teraz čaká proces revitalizácie. Pôjde o dočistenie plôch po kalamite a následnú revíziu územia, ktorá ukáže, čo možno ponechať na prírodu a kde jej treba pomôcť. "Tam, kde nie je vyhovujúce drevinové zloženie alebo na väčších plochách sa bude mozaikovite dosádzať," uviedol P. Liška. Spresnil, že pôjde o približne 10 árové plochy.
V niektorých častiach využijú prípravné dreviny ako sú breza, jarabina, v podmáčaných oblastiach aj jelša, aby sa vytvorila mikroklíma pre rast hlavného lesa. Ten by sa mal začať formovať za 15 až 20 rokov. S výsadbou chcú začať akonáhle to umožní počasie a rozmrzne pôda v lesných škôlkach, aby mohli vyberať sadenice bez poškodenia jemného koreňového systému.
"Našim hlavným cieľom je založiť a pestovať vekovo, priestorovo i drevinovo diferencovaný les, ktorý by bol stabilnejší voči existujúcemu riziku, teda prepadavému vetru - bóre," zdôraznil riaditeľ. Súčasne pripomenul, že vetru, aký zasiahol Tatry v novembri 2004, hlavný porast neodolá. Nový les musí byť preto pestovaný vo voľnejšej štruktúre tak, aby existujúce mladé porasty mohli ihneď prebrať materskú funkciu lesa. Z ďalších úloh spomenul rekonštrukciu mladých lesných porastov, ktoré boli poškodené. Ide o mladiny vo veku od 5 do približne 30 rokov, z ktorých treba vypratať pováľané kmene a uvoľniť priestor pre rast mladých stromov. V tomto roku plánujú ŠL TANAPu zrekonštrovať 619 ha územia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 19:50