StoryEditor

Študent STU je najmladším držiteľom certifikátu sieťových špecialistov v Európe

12.03.2007, 15:10
Autor:
TASRTASR

Študentovi Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave Petrovi Mesjarovi dnes z Bruselu doručili certifikát sieťových špecialistov, čím sa stal jeho najmladším držiteľom v Európe.
Mesjar 8. februára úspešne absolvoval v hlavnom meste EÚ jeden z najvyšších certifikačných testov v oblasti sieťových technológií CCIE (Cisco Certified Internetwork Expert) pod číslom 17428. Počas 15-ročnej histórie certifikačnej skúšky získalo tento certifikát približne 16 tisíc sieťových špecialistov. Bratislavský študent je 20-tym držiteľom tohto medzinárodne najviac ceneného certifikátu v SR.
CCIE je najvyššia úroveň profesionálnej certifikácie vedomosti sieťových špecialistov, pričom len približne trom percentám sieťových profesionálov sa podarí dosiahnuť túto úroveň certifikácie. "Tento výsledok je o to cennejší, že ho dosiahol študent programu NetAcad už počas riadneho univerzitného štúdia. Nedisponujeme informáciou, že by takýto excelentný výsledok dosiahol ešte nejaký iný študent v Európe. V každom prípade patrí Peter k najmladším držiteľom tohto certifikátu vôbec," uviedla pre TASR Zuzana Marušincová z Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave.
Získať certifikačnú skúšku znamená pre uchádzača najskôr vykonať kvalifikačný teoretický test. Od jeho úspešného termínu má potom 18 mesiacov, aby vykonal praktickú časť skúšky. Tá trvá osem hodín a uchádzač dostane zošit s topológiou siete, fyzickým zapojením sieťových zariadení a zoznamom úloh, ktoré musí vypracovať. "Praktická časť skúšky je o to náročnejšia, že za danú úlohu môže uchádzač získať buď plný počet bodov, alebo ani jeden," vysvetlila Marušincová.
Certifikačná skúška CCIE preukazuje vedomosti z viacerých oblastí. Najpopulárnejšou z nich oblasťou je "Routing and Switching", kde sa certifikoval aj Mesjar. Tá testuje vedomosti, ako aj dôkladné pochopenie oblastí Ethernet sietí a prepínačov, WAN sietí v podobe Frame Relay, PPP, HDLC a ďalších protokolov, IPv4 a IPv6 protokolov, smerovanie s protokolmi RIP, OSPF, EIGRP, BGP (pre IPv4, ako aj IPv6), multicast smerovanie a služby, bezpečnostné prvky zabudované do protokolov a zariadení samotných, dodatočné služby pre redundanciu a správu siete a služby QoS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 09:14