StoryEditor

Vraždy na objednávku skončili obžalobou

20.12.2005, 23:00
Z trestného činu prípravy štyroch vrážd navrhol vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite obžalovať Tobiáša Loyku Informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Boris Ažaltovič. Úrad zadržal Loyku v júni potom ako za informáciu o vražde dvoch obetí odovzdal zálohu 350 tisíc korún a objednal si ďalšie dve vraždy zástupcov akciovej spoločnosti Rašelina Quido.

Z trestného činu prípravy štyroch vrážd navrhol vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite obžalovať Tobiáša Loyku. Informoval o tom hovorca ministerstva vnútra Boris Ažaltovič. Úrad zadržal Loyku v júni po tom, ako za informáciu o vražde dvoch obetí odovzdal zálohu 350-tisíc korún a objednal si vraždy ďalších dvoch ľudí. Loyka takto chcel riešiť svoj obchodný spor o spoločnosť Rašelina Quido, ktorá bola v konkurznom konaní. Vo februári tohto roka požiadal známeho, aby mu našiel osobu, ktorá za peniaze zlikviduje označených ľudí. Za každého chcel zaplatiť desaťtisíc dolárov. Prvými obeťami sa mali stať advokátka z Banskej Bystrice a súkromný podnikateľ. Polícia celý prípad monitorovala a Loykov známy s políciou spolupracoval. Policajti 31. mája tohto roka nafingovali únos a vraždu oboch označených osôb a súčasne známy Loyku informoval, že advokátka aj súkromný podnikateľ sú mŕtvi. Informáciu sa Loyka dozvedel aj z médií. Advokátka a podnikateľ boli v tom období pod ochranou polície. Loyka odovzdal známemu za vraždu dvoch obetí zálohu 350-tisíc korún a označil ďalšie obete, ktorými mali byť dvaja súkromní podnikatelia. Polícia následne zasiahla, Loyku zadržala a obvinila. V súčasnosti je vo vyšetrovacej väzbe a hrozí mu výnimočný trest -- odňatie slobody až na 25 rokov alebo doživotie.

Prečo si mal Loyka objednať vraždy
Predmetom sporu medzi Loykom a finančníkom Branislav Prieložným je vyše 120-miliónová pohľadávka voči firme Peat Group (bývalá Rašelina), za ktorou stojí práve obvinený. Pohľadávku vlastnila Prieložného firma. V roku 2002 údajne prešla na Loyku, čo mal potvrdiť aj podpis Prieložného na zmluve. Jeho advokát Ján Čarnogurský však oponuje, že podpis bol sfalšovaný, čo dokazuje aj posudok Kriminalisticko-expertízneho ústavu Policajného zboru.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:47