StoryEditor

Kollár: PVV je dobré, otázkou je, ako sa bude realizovať v praxi

04.08.2006, 18:22
Autor:
TASRTASR

Programové vyhlásenie vlády (PVV), ktoré dnes poslanci v NR SR schválili, považuje predseda Lekárskeho odborového združenia Marian Kollár za dobré. Otázkou podľa neho zostáva, "ako sa bude plniť, pretože papier je jedna vec a prax zasa iná". On sám verí, že v oblasti zdravotníctva sa program plniť bude.
Kollár je spokojný s tým, že sa v programovom vyhlásení počíta so zastavením exodu zdravotníkov do zahraničia a so zmenou odmeňovania zdravotníckych pracovníkov. "PVV exaktne nezakotvuje zrušenie právneho postavenia fakultných nemocníc ako akciových spoločností a ich zmenu na verejnoprávne inštitúcie. Toto zdravotníci na Slovensku počas štrajku požadovali," povedal pre TASR Kollár. Podľa neho treba počkať na konkrétne kroky.
Na otázku o jeho možnej kandidatúre na post riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislave Kollár povedal, že o tom budú rokovať na výbore LOZ. "Lekári totiž majú predstavu, ako by zdravotnícke zariadenia v Bratislave mali fungovať a kam by mali smerovať. Bude záležať na tom, aby to fungovanie FNsP išlo správnym smerom bez toho, že by tam boli nejaké osobné záujmy nejakých skupín," podotkol Kollár.
Marian Kollár stojí dodnes na čele štrajkového výboru LOZ. Zdravotníci 6. apríla vstúpili do časovo neobmedzeného štrajku, žiadali primerané okamžité zvýšenie platov zdravotníckym pracovníkom, zastavenie transformácie verejných zdravotníckych zariadení na obchodné spoločnosti a zabezpečenie dostupnosti zdravotníckych služieb každému pacientovi a doplnenie chýbajúcich zdrojov do zdravotníctva zo štátneho rozpočtu. Pred parlamentnými voľbami 15. júna počas rozlúčky s exministrom Rudolfom Zajacom Kollár avizoval, že štrajk zamestnancov FNsP Bratislava sa skončí prijatím PVV.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:26