StoryEditor

Grigorij Mesežnikov: Bola to iba demonštrácia postojov

08.11.2005, 23:00
Politológ Grigorij Mesežnikov v rozhovore pre HN:

Prečo neuspela opozícia s návrhom na predčasné voľby?
- Jej postoje k predčasným voľbám boli rozdielne a navyše sa ukazuje, že ani oni nemajú reálny záujem o ich vypísanie. Išlo len o demonštráciu opozičného postoja. Aj opoziční politici sú už zmierení s tým, že voľby budú v riadnom termíne.
Takže si uvedomujú, že by im skrátenie volebného obdobia nepomohlo?
- Napríklad KSS vie, že jej šance na návrat do NR SR sú nízke. Ak by opozícia pristupovala k tejto téme seriózne, tak by sa dohodla na jednotnom návrhu ústavného zákona a v záujme jeho priechodnosti by rokovala s ďalšími poslancami. Zdá sa, že k tomu nedošlo.
KDH a SMK čakajú na dôkazy o kupovaní poslancov, inak vládu neopustia. NR SR sa však môže návrhom na predčasné voľby zaoberať po včerajšom neúspechu až o pol roka. Ako sa dá teda k predčasným voľbám dopracovať?
- Príliš neverím, že sa nájde relevantné svedectvo o korupcii v pozadí prestupov poslancov. Ak by sa predsa len niečo také preukázalo, predčasné voľby by sa už asi nekonali. Pravdepodobne by vznikla dočasná úradnícka vláda.
Na hlasovaní o návrhu ĽS-HZDS sa nezúčastnil Vladimír Mečiar. Čím si to vysvetľujete?
- Ani táto strana nemá skutočný záujem o predčasné voľby, pretože nie sú na preferenčnom vzostupe, naopak, ich podpora klesá. Na prípravu k voľbám potrebujú čas, aby získali časť stratených voličov. Mečiarova neúčasť má symbolický charakter.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 00:07