StoryEditor

Školy za otvorenie obálok s testami Monitoru nedostanú sankcie

16.02.2007, 16:46
Autor:
SITASITA

Ministerstvo školstva tvrdí, že základné školy nemôže sankcionovať za predčasné otvorenie obálok s testami Monitoru 9 aj preto, že zásielka sa mohla poškodiť počas prepravy. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa rezortu Viera Trpišová, riaditeľov nepostihnú, pretože "sa nedá vylúčiť poškodenie obálok viacerými spôsobmi, napríklad počas dopravy". Obálky pritom rozvážali na jednotlivé školy kuriéri, ktorým riaditelia škôl podpisovali prevzatie nepoškodených zásielok.
Zástupkyňa riaditeľky Základnej školy na Bakossovej ulici v Banskej Bystrici Renáta Kršková povedala, že riaditeľka školy Viera Vozárová pri preberaní obálok s testami od kuriéra podpisovala prevzatie nepoškodenej zásielky. Takisto riaditeľka Základnej školy Slobodného slovenského vysielača na Námestí Štefana Moysesa v Banskej Bystrici Zuzana Sedláčeková podpisovala prebratie nepoškodených obálok. "Máme aj potvrdenie od kuriéra, keď sme obálky vracali späť," dodala Sedláčeková.
Ministerstvo školstva (MŠ) SR dnes riešilo problémy s otvorenými zásielkami so zástupcami krajských školských úradov a Štátnym pedagogickým ústavom (ŠPÚ), ktorý má ako organizácia podriadená rezortu na starosti Monitor 9. Šéf oddelenia Monitoru na ŠPÚ Jozef Kuzma sa po dohode s MŠ k rokovaniu nevyjadruje. "Dohodli sme sa, že vyjadrovať sa bude iba rezort," uviedol Kuzma. Trpišová neprezradila počet škôl, ktoré mali porušiť pravidlá tým, že rozbalili obálky. "Ich počet zverejníme až po prijatí oficiálneho stanoviska ŠPÚ."
Vo štvrtok agentúre SITA Kuzma povedal, že niektoré školy roztvorili obálky s testami aj napriek tomu, že na nich bola žltá nálepka s jasným upozornením. Tá im prikazovala nahliadnuť do obálok s testami ráno v deň písania testov 6. februára. Rezort však oznámil 2. februára, že termín odkladá na 13. marca pre chrípkové prázdniny na mnohých školách. Neotvorené obálky sa mali vrátiť späť na ministerstvo. Kuzma vyhlásil, že každá škola musela vedieť o tomto pokyne v piatok 2. februára. Informovali ich jednotlivé krajské školské úrady, dodal Kuzma.
Testy Monitoru 9 by malo tento rok písať približne 60-tisíc deviatakov na 1 462 základných a špeciálnych základných školách. V rámci Monitoru žiaci vypĺňajú testy z matematiky a vyučovacieho jazyka (zo slovenčiny, maďarčiny a ukrajinčiny). Kuzma povedal, že nanovo sa vytlačia testy s inými otázkami. Dodatočné náklady sa odhadujú na jeden milión korún. Podľa pôvodných predpokladov tohtoročný Monitor mal stáť sedem miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 22:40