StoryEditor

O euroústave do konca roka

15.07.2005, 00:00
Ústavný súd SR (ÚS SR) odložil vykonateľnosť uznesenia Národnej rady SR, ktorým parlament vyslovil súhlas s ratifikáciou Zmluvy o Ústave pre Európu.

Ústavný súd SR (ÚS SR) odložil vykonateľnosť uznesenia Národnej rady SR, ktorým parlament vyslovil súhlas s ratifikáciou Zmluvy o Ústave pre Európu. Po neverejnom zasadaní prijal na ďalšie konanie sťažnosť skupiny občanov. Tí namietajú: Keďže euroústavu v máji ratifikoval parlament, obral nás o právo zúčastňovať sa na správe vecí verejných. Čím argumentujú proti spôsobu schválenia euroústavy? "Zmluva o Ústave pre Európu je medzinárodnou zmluvou o vstupe SR do štátneho zväzku s inými štátmi a vyžaduje schválenie ústavným zákonom, ktorý sa následne potvrdí referendom," tvrdia.
Súd zároveň konštatuje, že do rozhodnutia nemôže prezident SR európsku ústavu ratifikovať. ÚS vzhľadom na termín ratifikačného procesu v krajinách EÚ do 31. októbra 2006 má relatívne dosť času. Predseda súdu Ján Mazák napriek tomu očakáva, že rozhodnutie padne do konca roka. Pripomenul, že v podobnej veci, týkajúcej sa Maastrichtskej zmluvy, vydal nemecký ÚS 187-stranové rozhodnutie. "Ústavný súd si považuje za povinnosť veci vysvetliť tak, aby sa už raz a navždy dali odpovede na otázky, ktoré tu rezonujú." Mazák naznačil, že sudcovia uvažovali aj nad tým, či odložiť vykonateľnosť rozhodnutia parlamentu. "Keby sme ju neodložili a prezident by to ratifikoval, potom by sme sa už viac-menej akademicky rozprávali o tom, ako by to malo byť. A to by nebolo v súlade s účelom, na ktorý bol zriadený a vytvorený Ústavný súd SR."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 15:58