StoryEditor

Ortodoxní Židia nesúhlasia s pochodom homosexuálov

03.11.2006, 15:00
Autor:
SITASITA

Sväté mesto Jeruzalem je miestom neustálych nepokojov. Napätie naďalej pretrváva medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi, no na posvätnej pôde mesta sa v poslednej dobe rozpútal ďalší z konfliktov - medzi ultraortodoxnými Židmi a homosexuálmi, ktorí v Jeruzaleme plánujú zorganizovať 10. novembra sprievod. Protesty proti sprievodu si zatiaľ vyžiadali troch zranených policajtov a zatknutie 20 Ortodoxných Židov, ktorí hádzali kamene a založili požiar. "Je to nechutné, nemalo by sa to konať," nechal sa počuť 22-ročný Samuel Pouhsira, obyvateľ jeruzalemskej štvrte Mea Sharim, najväčšej základne Ortodoxného židovstva v meste. Takmer v každej uličke tejto štvrte sú umiestnené plagáty, ktoré židovskú komunitu vyzývajú na protest. Je pravdepodobné, že v tomto bode sa Židia zhodnú so znepriatelenými Arabmi, ktorí majú taktiež negatívne vyhranený postoj k homosexualite. "Je to provokácia proti Bohu a komunita, v ktorej žijem, sa pre to veľmi hnevá. Keď myslím na to, čo robia homosexuálne páry, tak sa cítim nečisto. Mali by sa za seba hanbiť," pokračuje ďalej Pouhsira. Ostatní obyvatelia štvrte sa vyjadrili v podobnom duchu a nevylučujú, že sprievod vyvolá vlnu násilia. "Myslím si, že bude tiecť krv," tvrdí 35-ročný Moše Israel, vlastník predajne s ovocím. "Naši rabíni nám hovoria, aby sme proti sprievodu demonštrovali a presne to aj urobíme," nechal sa počuť Moše Israel. Negatívne reakcie vyvolali odpoveď aj na druhej strane. Na synagóge v Tel Avive sa objavil graffiti nápis, v ktorom stálo, že "ak znemožníte pochod v Jeruzaleme, vyženieme vás z Tel Avivu." Polícia zatiaľ nezistila, kto tieto slová napísal, avšak nevylučujú niekoho z homosexuálnej komunity.
V súčasnosti sú v Jeruzaleme posilnené bezpečnostné zložky. Očakáva sa, že sprievodu sa zúčastní viac ako 8 tisíc ľudí. Proti nim sa možno postavia desiatky tisíc protestujúcich. "Sme si vedomí atmosféry v uliciach a prijali sme potrebné opatrenia," tvrdí hovorkyňa polície Micky Rosenfield a dodáva, že pre účely sprievodu povolali do Jeruzalemu policajné jednotky z celej krajiny. Hagai El-Ad, aktivista z organizácie Jerusalem Open House, ktorá celú udalosť usporiada, dúfa, že sprievod nepodnieti žiadne násilné útoky. Od roku 2001 zorganizovali päť podobných sprievodov, ktoré sa zaobišli bez väčších problémov, hoci na tom poslednom jeden z príslušníkov Ortodoxnej komunity bodol troch ľudí a bol odsúdený na 12-ročné väzenie. Protestné hlasy tento rok znejú oveľa dôraznejšie ako po minulé roky.
"Je to cynické, že ľudia rozprávajú o posvätnosti Jeruzalema a zároveň hrozia násilím," tvrdí El-Ad a dodáva, že "pochod hlása toleranciu." Židovská komunita to však považuje za znesvätenie Jeruzalema. "Demonštrujte proti zloduchom, páchajúcim hriechy," hlásajú plagáty po celom meste.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 18:27