StoryEditor

Fronc oznámil normatívy, školy si prilepšia

12.01.2006, 11:54
Autor:
SITASITA
Normatív pre rok 2006 sa na žiaka každej školy bude zvyšovať. Všetky školy si teda podľa ministra školstva Martina Fronca polepšia. Fronc si myslí, že takto nastavené normatívy by mali zriaďovateľom postačiť, aby nemuseli žiadať o navýšenie prostriedkov ako to bolo v minulosti.

Normatív pre rok 2006 sa na žiaka každej školy bude zvyšovať. Všetky školy si teda podľa ministra školstva Martina Fronca polepšia. Na základných školách sa síce normatív zvýši o 900 korún ročne na žiaka, ale na konzervatóriách bude príspevok na žiaka vyšší o zhruba 16-tisíc korún. Výraznejšie navýšenie sa dotkne aj stredných odborných škôl umeleckého zamerania, a to o 11-tisíc korún. Ministerstvo myslelo aj na obchodné akadémie, ktoré v minulom roku zápasili s finančnými problémami. Tento rok dostanú ročne na žiaka o necelých 4-tisíc korún viac. Na gymnáziách sa normatív zvýšil o takmer 3-tisíc korún.
Minister však dodal, že tento rok myslel jeho rezort najmä na hendikepované, mimoriadne nadané deti a na deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. Špeciálne školy pre hendikepovaných žiakov doteraz dostávali len jeden druh normatívu. V tomto roku zavádza ministerstvo sedem rôznych kategórií podľa stupňa postihnutia, pričom platí, že čím väčšie postihnutie, tým väčší príspevok na žiaka. Pri najväčšom postihnutí teda školy dostanú vyše 216-tisíc korún, čo je nárast o zhruba 140-tisíc korún. Do tejto kategórie patria podľa Fronca napríklad autistické deti. Ako dodal minister, prostriedky sa budú navyšovať aj na internáty pri špeciálnych školách, ktoré si polepšia o zhruba 98-tisíc korún.
Pri mimoriadne nadaných deťoch bude výška normatívu závisieť od toho, či je alebo nie je takýto školák integrovaný v normálnej škole. Ak áno, škola naňho dostane ročne zhruba 57-tisíc korún, čo je o takmer 30-tisíc korún viac, ako dostávala v minulom roku. Školy pre nadané deti budú dostávať normatív 48-tisíc korún, čo je nárast o 20-tisíc korún. Zmena sa týka aj detí nultých ročníkov, na ktoré musel doposiaľ zriaďovateľ osobitne žiadať príspevok. V tomto roku však budú dostávať 1,7 násobok normatívu na žiaka príslušnej základnej školy, teda takmer 40-tisíc korún.
Minister si myslí, že takto nastavené normatívy by mali zriaďovateľom postačiť, aby nemuseli žiadať o navýšenie prostriedkov ako to bolo v minulosti. Problémom však podľa Fronca je, že mnohé školy a ich zriaďovatelia sa nenaučili fungovať podľa nového zákona. Aj preto v norme nastavili trojročné prechodné obdobie, ktoré sa skončí tento rok. Znamená to, že teraz ešte bude ministerstvo povinné dofinancovať na školách garantované minimum, na čo počíta so zhruba 100 miliónmi korún. "V zásade si však myslím, že nie sú dôvody, aby sa zriaďovatelia nenaučili fungovať podľa tohto systému," vyhlásil Fronc, ktorý počíta ešte s ďalšou racionalizáciou siete škôl. Pripomenul, že na Slovensku je ešte stále veľa málotriedok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:38