StoryEditor

Nagy podá na hlavného svedka kauzy Eugena Č. trestné oznámenie

20.02.2007, 15:30
Autor:
TASRTASR

Poslanec parlamentu za Stranu maďarskej koalície (SMK) László Nagy podá na hlavného svedka v korupčnej kauze bývalého viceprimátora Košíc Eugena Č. Maroša Merjavého trestné oznámenie na ochranu osobnosti.
"Som rozhodnutý, že podám trestné oznámenie na pána Merjavého a potom, ako bude text a podanie naformulované, tak vás budem informovať," povedal Nagy novinárom počas dnešného brífingu.
Na otázku, ako vedeniu strany vysvetlil záhadný telefonát medzi ním a obžalovaným právnikom Ladislavom P., ktorého prepis odznel na Špeciálnom súde, Nagy odpovedal, že dostal upozornenie, že jeho telefóny sú odpočúvané a chystá sa diskreditácia jeho osoby. "Správal som sa tak, ako sa každý normálny človek správa v takejto situácii. Jednak som minimalizoval svoje stretnutia a pokiaľ mi volali moji priatelia, tak som im dával najavo, že nie je správne sa teraz stretnúť." Kto ho mal diskreditovať, Nagy povedať nevedel.
Poslanec 13. februára 2004 volal z mobilu svojej manželky právnikovi Ladislavovi L., s tým, že mu oznámil: "zajtra v Bratislave bude veľmi zlé počasie a s naším priateľom sa neviem stretnúť." Nato Ladislav P. volal bývalému košickému viceprimátorovi, že v Bratislave bude zlé počasie. Hlavný svedok v kauze hovorí, že úplatok, ktorý od neho pýtal Eugen Č., mal ísť prostredníctvom Nagya na Štátny fond rozvoja bývania, ktorý spravovalo SMK.
Nagy zároveň odmieta obvinenia zo strany korunného svedka a agenta - provokatéra Maroša Merjavého. "Celé obvinenie je nepravdivé a som nevinný."
Predsedníctvo SMK si na dnešnom republikovom zasadnutí podľa predsedu strany Béla Bugára vypočulo Nagyovo vysvetlenie. Ako podčiarkol, Nagy vystupuje v celej záležitosti ako svedok, preto strana zatiaľ nebude konať. "Pán poslanec vystupuje ako svedok, kým vystupuje ako svedok, SMK to vníma ako normálny proces," dodal.
Bývalý viceprimátor Košíc Eugen Č. je obžalovaný, že požiadal zástupcu firmy Kame Slovakia Group Košice Maroša Merjavého o úplatok v sume 18 miliónov korún. Protislužbou malo byť sprostredkovanie súhlasu s pridelením financií zo Štátneho fondu rozvoja bývania a Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR v sume 181 miliónov korún na výstavbu nájomných bytov. Merjavý pred súdom v októbri vyhlásil, že Eugen Č. žiadal úplatok pre poslanca Lászlóa Nagya.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 15:56