StoryEditor

Slovenský unikát: domáca hemodialýza

10.06.2005, 00:00
Dialýza alebo transplantácia obličiek. Takéto možnosti majú pacienti, ktorým zlyhali obličky. Dialýza stojí ročne okolo 800-tisíc korún a transplantácia je teda ekonomicky výhodnejšia. Pacient po transplantácii stojí zdravotnú poisťovňu v prvom roku 50 až 70 percent z ceny dialýzy a v ďalších rokoch náklady postupne klesajú.

Dialýza alebo transplantácia obličiek. Takéto možnosti majú pacienti, ktorým zlyhali obličky. Dialýza stojí ročne okolo 800-tisíc korún a transplantácia je teda ekonomicky výhodnejšia. Pacient po transplantácii stojí zdravotnú poisťovňu v prvom roku 50 až 70 percent z ceny dialýzy a v ďalších rokoch náklady postupne klesajú. Štatistiky uvádzajú, že na milión obyvateľov je potrebných 40 až 50 transplantácií. Na Slovensku sa ich však robí ročne len trinásť. Dôvod? Nedostatok vhodných darcovských orgánov.
Pacienti odkázaní na dialýzu boli v minulosti nútení zostávať v mieste svojho bydliska. Keďže na procedúru musia chodiť minimálne tri- až štyrikrát týždenne, nemohli cestovať na žiadne dovolenky ani dlhšie cesty. Dnes je už na Slovensku vytvorená sieť 61 dialyzačných pracovísk a v 115 ďalších štátoch ich je dohromady viac ako 10-tisíc. Absolútnou novinkou je však prvá slovenská domáca hemodialýza. "Vysoká technická a prístrojová vybavenosť umožňuje napojenie pacienta v domácom prostredí na mimotelový krvný obeh. Ide o ojedinelý stredoeurópsky projekt," uviedol zakladateľ domácej hemodialýzy Andrej Palacko. Podľa nefrológa Igora Vozára má liečba v domácom prostredí pre pacienta viacero výhod: väčší počet dialýz týždenne podľa potreby pacienta, zlepšenie celkového psychického stavu, kvality života, vymiznutie postdialyzačnej únavy, možnosť aktívneho zapojenia sa do života a pracovného procesu.
Ani ministerstvo zdravotníctva myšlienku domácej liečby nezavrhuje. "Nie je to nemožné," povedal na margo šance projektu uspieť na celom Slovensku hovorca rezortu Karol Farkašovský. "Keďže však ide o neštátne zdravotnícke zariadenie, pri vytváraní ďalších budú hrať zrejme rozhodujúcu úlohu finančné zdroje a ochota pacientov zaplatiť si za ich služby." Podľa Palacku, ktorého stálo vybudovanie domácej hemodialýzy dva milióny korún, stačia traja až štyria pravidelní pacienti na to, aby bola rentabilná. "Ak si dokážu zabezpečiť lekársku službu, zdravotné sestry a technický servis prístrojov, môžu si domácu hemodialýzu zriadiť aj ďalší záujemcovia," potvrdil Jaromír Algayer, prokurista spoločnosti Logman, ktorá prevádzkuje viacero dialyzačných centier. Podľa neho sa nákladovosť znižuje úmerne k zvyšujúcemu sa počtu pacientov. Ako zdôraznil, v oblasti dialýzy sa však o biznise hovoriť nedá. Palacka uvažuje aj o zmluvách so zdravotnými poisťovňami, keďže ich dialýza je zaradená do siete zdravotníckych zariadení. A reakcia zdravotnej poisťovne? "Oboznámime sa s týmto projektom a ak spĺňa všetky náležitosti, tak budeme rokovať o zmluve," potvrdil generálny riaditeľ Spoločnej zdravotnej poisťovne Ivan Valentovič.

Dialýza na Slovensku
Podľa údajov Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky bolo na Slovensku začiatkom roka 2004 v pravidelnom dialyzačnom programe 3-tisíc ľudí. Rizikovými faktormi, ktoré sú potenciálnym rizikom závažného ochorenia obličiek, je však ohrozených 62 700 dospelých a 41 500 detí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 01:47