StoryEditor

Minister Izák sa zúčastní konferencie o klimatických zmenách v Nairobi

10.11.2006, 15:34
Autor:
TASRTASR

Na 12. konferenciu strán Rámcového dohovoru OSN o klimatických zmenách v Nairobi odcestuje sobotu 11. novembra aj slovenský minister životného prostredia Jaroslav Izák. Konferencia prebieha v odborných pracovných skupinách už od pondelka 6. novembra a potrvá do 17. novembra. TASR o tom informoval hovorca MŽP SR Peter Višváder.
Rámcový dohovor OSN o zmene klímy - United Nations Framework Convention on Climate Change (UN FCCC) bol prijatý v roku 1992 v Riu de Janeiro. Je medzinárodným právnym nástrojom na globálne riešenie problematiky zmeny klímy. Pre Slovensko nadobudol platnosť 23. novembra 1994. Doteraz ho ratifikovalo 188 štátov sveta a Európske spoločenstvá.
Na 3. konferencii strán dohovoru v roku 1997 v Kjóte bol k rámcovému dohovoru prijatý tzv. Kjótsky protokol, ktorý sprísňuje záväzky jednotlivých krajín. Slovensko ratifikovalo Kjótsky protokol 31. mája 2002 a platnosť nadobudol 16. februára 2005. Pre SR to znamená v období rokov 2008 2012 neprekročiť úroveň emisií skleníkových plynov z roku 1990 zníženú o 8 percent (rovnako ako EÚ).
Konferencia, ako vrcholný orgán dohovoru sa schádza pravidelne raz ročne. Hlavnou témou práve prebiehajúceho rokovania je diskusia o budúcich záväzkoch pre vybrané krajiny vrátane Slovenska, ďalej dialóg o budúcom režime pre zmenu klímy, technické otázky financovania aktivít týkajúcich sa adaptácie a ďalšie podrobnosti. Slovensko ako členský štát EÚ sa zúčastňuje na príprave spoločných stanovísk ku konferencii v Nairobi a ich podstatou je zdôraznenie potreby prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo v dlhodobom horizonte, ako aj potvrdenie odhodlania EU dosiahnuť záväzky vyplývajúce z Kjótskeho protokolu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 02:35