StoryEditor

Používanie mobilných telefónov ovplyvňuje mozog

27.04.2006, 14:48
Autor:
SITASITA
Vyžarovanie z mobilných telefónov ovplyvňuje to, ako mozog pracuje. Zistili to austrálski vedci z Melbourne. Výskumníci tiež zistili, že reakčná doba mozgu sa po 30-minútach rozhovoru cez mobil značne spomaľuje, no paradoxne sa zlepšuje pamäť.

Vyžarovanie z mobilných telefónov ovplyvňuje to, ako mozog pracuje. Zistili to austrálski vedci z Brain Sciences Institute na Swinburne University of Technology v Melbourne. Výskumníci tiež zistili, že reakčná doba mozgu sa po 30-minútach rozhovoru cez mobil značne spomaľuje, no paradoxne sa zlepšuje pamäť. Na pokusoch sa zúčastnilo 120 dobrovoľníkov, ktorých vedci vystavovali elektronickým emisiám z mobilných telefónov po dobu 30 minút. Pri ďalšom pokuse vedci účastníkom povedali, že ich vystavujú podobnému žiareniu, no v skutočnosti na nich žiadne žiarenie nepúšťali. Výsledky zverejnené v najnovšom čísle vedeckého časopisu Neuropsychologia ukázali, malú, no rozoznateľnú zmenu v mozgovej funkcii pri tých, ktorých vystavili elektromagnetickému poľu, ktoré mobilný telefón vytvára.
"Štúdia priniesla dôkazy o pomalšom reakčnom čase u účastníkov, ktorí mali jednoducho alebo zložitejšie reagovať, ako napríklad výber odpovede, keď existuje viac ako jedna alternatíva," povedal vedúci výskumu Con Stough. Ako uviedol, dalo by sa to prirovnať k situácii, keď pred vami prudko zastane auto a vy máte na výber buď zabrzdiť s ním, obísť ho alebo zatrúbiť. Šoférova reakcia môže byť telefonovaním spomalená. "Zistili sme, že vyžarovanie z mobilov zlepšuje pracovnú pamäť, ako napríklad zapamätať si dlhé telefónne číslo," povedal Stough. Ako však vedci dodávajú, je potrebný výskum s magnetickou rezonanciou, ktorý by presne ukázal, akým spôsobom mobilný telefón ovplyvňuje funkciu mozgu. "Neskúmali sme zdravotné dopady používania mobilu. To je iný druh výskumu. Chceme iba dokázať, že vyžarovanie má aktívny vplyv na fungovanie mozgu. Poškodenie je ale malé," uzatvoril výskumník.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 17:32