StoryEditor

STV nebude kvôli hrozbe pokút meniť dramaturgiu SuperStar

28.02.2005, 16:42

Slovenská televízia ani pod hrozbou pokút od licenčnej rady nebude meniť štruktúru relácie Slovensko hľadá SuperStar. Diváci tak naďalej môžu očakávať trojdielny program, doplnený večerným Rozhodnutím.
"Neuvažujeme o zmene dramaturgie finálových večerov, program bude vyzerať tak, ako ho diváci poznajú," povedal pre TASR člen manažmentu STV Branislav Zahradník. STV však už má za rozdelenie SuperStar reklamou z 29. októbra zaplatiť polmiliónovú pokutu, licenčná rada preveruje aj ďalšie vydania relácie. STV sa podľa Zahradníka s najväčšou pravdepodobnosťou voči pokute odvolá. Urobí to po doručení rozhodnutia rady, pretože potrebuje vedieť presnú právnu argumentáciu rady. Manažment STV je už teraz presvedčený, že verdikt je mimo platného právneho poriadku a program z 29. októbra zákonom stanovené znaky samostatných programov mal. "Sme toho názoru, že to boli dva programy a bez problémov by sa ten druhý mohol vysielať o dva dni neskôr," hovorí Zahradník.
Okrem toho si kladie otázku, aký mala na rozhodnutie vplyv personálna zmena v rade. Zahradník má indície, že rada ešte v starom zložení hlasovala o tom, či STV porušila zákon. Uznesenie však podľa neho nezískalo potrebný počet hlasov. Hlasovanie o meritórnom rozhodnutí rada presunula na nasledujúce zasadanie, kde bola schválená polmiliónová pokuta. Zahradník podotkol, že noví členovia rady neboli pri obhajobe STV. "Sú veľké tlaky v pozadí, aby STV bola potrestaná, lebo je SuperStar úspešný program a na Slovensku sa úspech neodpúšťa," myslí si.
Ďalších pokút sa vedenie STV neobáva. "Rada pokutovala program z 29. októbra, čo bol zostrih z regionálnych castingov. Teraz ide o program v priamom prenose, ktorý je zložený z viacerých častí, čo zákon povoľuje," argumentuje Zahradník. Podľa neho by tiež prispelo k právnej istote STV, keby rada posúdila celý komplex problémov a nezaoberala sa len jednotlivými vydaniami relácie. Ide tu totiž podľa neho o právny precedens v prípade údajného rozdeľovania programu reklamou.

him som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:21