StoryEditor

Ochranári sa dohodli s MŽP SR na spolupráci pri preverncii proti povodniam

17.10.2006, 12:00
Autor:
TASRTASR

Na spolupráci pri prevencii proti povodniam sa dohodli minister životného prostredia Jaroslav Izák a predseda správnej rady občianskeho združenia Ľudia a voda Michal Kravčík. Táto mimovládna organizácia predloží projekty revitalizácie krajiny v troch až štyroch katastrálnych územiach obcí s cieľom zdržiavať odtok vody. Z eurofondov by sa tak mali financovať alternatívne riešenia prevencie proti záplavám.
Združenie Ľudia a voda už rokovalo so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) o zapojení samospráv do ich projektov. Výsledkom spolupráce ochranárov, ministerstva životného prostredia a ZMOS-u by mal byť systém, ktorý bude zahŕňať pomoc pre obce od projektového námetu, prípravu projektu, jeho financovanie až po realizáciu. V rámci nej by mohli obce vytvárať aj nové pracovné príležitosti. Podľa Kravčíka by prvé projekty mohli byť pripravené na jar budúceho roku, keď je najvhodnejší čas na ich realizáciu.
Združenie Ľudia a voda sa zaoberá vodárenskou problematikou, jeho návrhy spočívajú v spomalení odtoku dažďovej vody do dolín, a tým aj do korýt riek a potokov, čím sa predchádza návalovým vlnám a najmä lokálnym povodniam. Tie sa na Slovensku vyskytujú stále častejšie a spôsobujú stále väčšie škody na majetku a životoch ľudí. Ochrana pred nimi je aj jednou z priorít súčasného vedenia ministerstva životného prostredia a vlády.
Spoločnosť Ľudia a voda dlhodobo kritizuje vodohospodársku koncepciu SR a protipovodňové opatrenia. Vyčíta im, že sa sústreďujú na zvyšovanie kapacitných prietokov korýt potokov, kanálov a riek namiesto toho, aby sa zadržiavanie odtoku vody uskutočnilo revitalizáciou krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:13