StoryEditor

Okrem KDH a KSS budú hlasovať proti euroústave aj niektorí nezávislí poslanci

11.05.2005, 20:02
Autor:
TASRTASR

Podobne ako KDH, nepodporí európsku ústavnú zmluvu ani KSS, proti jej prijatiu sa v rozprave vyjadrili aj nezávislí poslanci Rudolf Žiak a Branislav Opaterný.
Rudolf Žiak, ktorý sa hlási ku Gašparovičovmu Hnutiu za demokraciu, si myslí, že euroústava zakladá európsky superštát a európsky supernárod, obmedzuje suverenitu národných štátov a centralizuje moc v Bruseli. Nepáči sa mu hlavne to, že právo Európskej únie by malo byť po ratifikácii historicky prvej európskej ústavnej zmluvy nadradené slovenskej legislatíve a že jej prijatie si vyžiada aj zmeny v základnom zákone štátu. V rozprave však zdôraznil, že bol vždy za členstvo Slovenska v Európskej únii. Pripomenul tiež, že euroústava by mala byť "reflexiou vôle občanov", čoho potvrdením by malo byť referendum vo všetkých členských štátoch únie. "Je však naivné predpokladať že 450 miliónov Európanov bude rozumieť zmätočnému 250-stránkovému textu, ktorý obsahuje 465 článkov rozdelených do štyroch častí plus päť osobitných protokolov a tri deklarácie," dodal.
Zásadné výhrady voči euroústave predniesol aj nezávislý poslanec Branislav Opaterný. Ústavu EÚ považuje za zlý dokument, ktorý prehlbuje demokratický deficit v únii, smeruje k politickej centralizácii a byrokracii, zavádza rôzne regulácie, ktoré budú negatívne vplývať na konkurencieschopnosť, a tým aj na vývoj ekonomiky v únii. Schválenie ústavnej zmluvy je podľa neho prvým krokom k vytvoreniu federálneho európskeho štátu. "Únia bude mať po ratifikácii ústavy všetky dôležité črty štátu," konštatoval. Rozhodnutie o schválení dokumentu mali aj podľa Opaterného prijať občania v referende. "Argument, že už sme rozhodli v referende o vstupe do EÚ, neobstojí," povedal s tým, že dokument prináša zásadné zmeny v rámci pôsobenia národných štátov a únie. Vládu kritizoval, že nevenovala dostatočnú pozornosť verejnej diskusii o dôsledkoch prijatia ústavnej zmluvy. "To, že schvaľovanie euroústavy prebieha bez verejnej diskusie a bez vysvetľovania, je obrovská chyba vlády, ktorá sa vypomstí," povedal. Posielanie informačných letákov v týchto dňoch do domácností považuje poslanec za propagandistickú kampaň vlády po hlasovaní. "Ak je cesta do pekla vydláždená dobrými úmyslami, tak Európa si sama vydláždi poriadny kus cesty. Pri tom ja nemienim asistovať," povedal.
Aj poslanec za KSS Karol Ondriaš si myslí, že o ústavnej zmluve EÚ by mali rozhodovať voliči v referende. Komunisti podľa jeho slov nepodporia tento dokument aj preto, lebo podľa euroústavy je EÚ založená na trhovom hospodárstve, ktoré zakladá veľkú sociálnu nerovnosť, kde "bohatí bohatnú a chudobní chudobnejú".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 12:39