StoryEditor

Najvyššiu úrazovosť detí v EÚ má Slovensko a pobaltské štáty

20.03.2006, 14:04
Autor:
TASRTASR

Najvyššiu úrazovosť detí v Európskej únii majú pobaltské štáty a Slovensko. Ročne umrie na následky úrazu v SR približne 200 detí, tvrdí Alena Synková z Detského fondu Slovenskej republiky (DF SR).
V roku 2004 zahynulo podľa Štatistického úradu SR na následky úrazu 211 mladých ľudí vo veku od 0-19 rokov. Podľa riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici Ladislava Laha pripadá na jeden smrteľný úraz ďalších 160 hospitalizovaných a ďalších dvetisíc ošetrených detí, jedno až dve deti si ponesú vážne trvalé následky zranenia až do konca života (napríklad ochrnutie).
DF SR preto pripravilo kampaň s cieľom upozorniť na dôležitosť starostlivosti o bezpečnosť detí a predchádzanie úrazom. "Chceme budovať kultúru bezpečnosti na Slovensku," uviedla Synková.
Krajiny, ktoré realizujú dlhodobé preventívne programy, organizujú kampane a zavádzajú rôzne preventívne opatrenia, sú na tom podľa nej lepšie ako krajiny, ktoré sa tejto problematike nevenujú. Z porovnávaných krajín je na tom, čo sa týka smrteľných úrazov detí, najlepšie Švédsko, kde zomiera na následky úrazov trikrát menej detí ako v SR. Vo Švédsku je povinnosť používať detské sedačky, detektory dymu, balenie liekov s bezpečným uzáverom, atď.
Väčšine úrazov podľa Synkovej možno predísť zodpovedným prístupom dospelých, vytváraním bezpečných domácností či používaním rôznych zabezpečovacích zariadení a pomôcok ako napríklad ochranné prilby či chrániče pri športoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 18:10