StoryEditor

Občania SR výrazne podporujú rozširovanie EÚ

08.01.2007, 16:13
Autor:
SITASITA
Na jeseň 2006 podporovalo ďalšie rozšírenie EÚ 69 percent občanov SR, čo je 23 percentuálnych bodov nad celoeurópskym priemerom a zároveň o 11 percentuálnych bodov viac ako na jar 2006.

Slovensko od svojho vstupu do Európskej únie (EÚ) patrí ku krajinám, ktorých občania najviac podporujú rozšírenie únie. Na jeseň 2006 podporovalo ďalšie rozšírenie EÚ 69 percent občanov SR, čo je 23 percentuálnych bodov nad celoeurópskym priemerom a zároveň o 11 percentuálnych bodov viac ako na jar 2006. Vyplýva to z posledného prieskumu Eurobarometer, ktorého výsledky dnes zverejnilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Najvyššiu podporu má u obyvateľov súčasných členských krajín EÚ, vrátane Slovenska, členstvo Švajčiarska a Nórska. Poradie na ďalších dvoch miestach sa však v prípade Slovenska a európskej dvadsaťpäťky odlišuje. Kým v celoeurópskom priemere sa na pomyselnú tretiu priečku zaradil Island, na Slovensku sa pred túto krajinu dostalo Chorvátsko, ktorého členstvo v únii podporuje 84 percent obyvateľov.
Krajinami, ktoré u slovenských respondentov nezískali nadpolovičnú podporu pre svoj vstup do únie, sú Albánsko a Turecko. Členstvo Albánska podporuje 36 percent občanov SR a členstvo Turecka 33 percent opýtaných. Medzi dôvodmi, ktoré vedú obyvateľov európskej dvadsaťpäťky (EÚ25) vrátane Slovenska k odmietavému členstvu Turecka v únii sú obavy z kultúrnych rozdielov a obavy z emigrácie. Dve tretiny slovenských respondentov (64%) a 61 percent respondentov v EÚ25 si myslí, že tieto rozdiely sú príliš závažne na to, aby Turecko do únie vstúpilo. Tri štvrtiny (74%) oslovených na Slovensku a 66 percent respondentov v EÚ25 sa obávajú, že vstup Turecka by mohol zvýšiť riziko imigrácie do rozvinutejších krajín EÚ. Väčšina občanov SR ani občanov európskej dvadsaťpäťky si nemyslí, že by vstup Turecka do EÚ posilnil bezpečnosť v tejto oblasti. S týmto názorom sa stotožnila len tretina respondentov.
Prieskum sa uskutočnil v septembri a októbri 2006. Na Slovensku sa na ňom v dňoch 13. až 26. septembra zúčastnilo 1 023 respondentov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 11:45