StoryEditor

Tarifné platy vysokoškolských učiteľov budú o 5 percent vyššie

02.05.2007, 09:00
Autor:
TASRTASR

Vysokoškolskí učitelia by mali mať od 1. júla vyššie tarifné mzdy o päť percent. Vyplýva to z návrhu nariadenia vlády, ktorým sa zvyšujú stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, o ktorom bude dnes rokovať kabinet.
O päť percent viac budú dostávať i výskumní, vývojoví, pedagogickí, ako aj zdravotnícki pracovníci. Sedem percentného navýšenia sa dočkajú zamestnanci, ktorí robia činnosť vo verejnom záujme. Pokiaľ napríklad pedagóg na VŠ doteraz dostával najmenej 5340 korún, teraz si prilepší o 270 Sk. Učiteľ v najvyššom dvanástom platovom stupni s viac ako 32-ročnou praxou v súčasnosti poberá od 7390 do 29 210 Sk. Po júli sa táto suma posunie na 7760 a 30 670 korún.
Premiér Robert Fico v najbližšom čase uskutoční dve zahraničné oficiálne návštevy, ktorých návrhy na ich uskutočnenie bude dnes schvaľovať vláda. Fico v piatok 4. mája odcestuje do Moskvy, kde sa stretne s predsedom ruskej vlády Michailom Fradkovom a rokovať by mal aj s prezidentom Vladimirom Putinom. Na pozvanie spolkového kancelára Rakúska Alfreda Gusenbauera absolvuje 8. mája recipročnú návštevu Viedne.
Na pozvanie Fica na Slovensko príde 11. mája poľský premiér Jaroslaw Kaczynski. Obsahom vzájomných diskusií budú aktuálne otázky medzinárodnopolitického diania, energetická bezpečnosť a perspektívy ďalšieho rozvoja bilaterálnych vzťahov medzi oboma krajinami.
Minister zdravotníctva Ivan Valentovič predloží na rokovanie vlády informáciu o programe racionalizácie hospodárenia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR v roku 2007. Okrem zhodnotenia súčasného stavu v zdravotníctve, analýzy dôvodov nárastu zadlženosti, ako aj prijatých opatrení na jeho zastavenie, materiál obsahuje i návrh ďalších krokov, ktoré je potrebné zrealizovať pre zvýšenie prílevu financií do rezortu. Jedným z nich je ponechanie 5-percentnej sadzby na poistné za poistencov štátu do konca roku 2007 a odpredaj majetku štátu, ktorý je v správe zdravotníckych zariadení.
Na programe 42. schôdze je aj návrh Národného programu kontroly tabaku, ktorého cieľom je podporiť zníženie dopytu a ponuky po tabakových výrobkoch. Zároveň by mal prispieť k budovaniu sociálneho prostredia bez tabaku.
Vláda sa bude zaoberať tiež záverečnou správou o ukončení projektu Multifunkčné kultúrne a knižničné centrum. Na obnovu a revitalizáciu historických budov Univerzitnej knižnice v Bratislave sa preinvestovalo v rokoch 2001 až 2006 takmer 522 miliónov Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 12:26