StoryEditor

V budúcnosti by sa mali zredukovať vojenské operačné sily pôsobiace v OSN

14.07.2005, 17:07
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo obrany SR plánuje v budúcnosti zredukovať operačné sily v Organizácii Spojených národov (OSN), ktoré však budú efektívnejšie plniť svoje úlohy.
To je jedným z dlhodobých cieľov novej Obrannej stratégie SR. "Vzhľadom na to, že sa väčšina operácií EÚ a NATO sa uskutočňujú s mandátom OSN, ich posilnením sa budeme snažiť o naplnenie jej cieľov," uviedol dnes na tlačovej konferencií štátny tajomník MO Martin Fedor. Ak stratégiu schváli Národná rada SR, mala by sa zlepšiť spolupráca všetkých bezpečnostných zložiek, a tým znížiť riziko teroristických útokov. "Ide o úsilie pripraviť sa na teroristické útoky, predchádzať im, no nikdy sa nepodarí zabezpečiť stopercentnú bezpečnosť," dodal Fedor.
Obranná stratégia predpokladá, že vojenské operácie budú mnohonárodné a expedičné, ďaleko od vlastného územia v teréne bez infraštruktúry. Preto je jej prioritou zabezpečenie strategickej prepravy, zdokonalenie komunikačnej a logistickej podpory, modernizácia výzbrojovej techniky, či zlepšenie zdravotníckeho zabezpečenia. Cieľom je aj optimalizovať výdavky ministerstva obrany na minimálne dve percentá HDP.
Nová Bezpečnostná a Obranná stratégia nahradia predchádzajúce dokumenty z roku 2001. Obranná stratégia zároveň nahradí aj doterajšiu Vojenskú stratégiu SR. Oba dokumenty musí ešte schváliť Národná rada SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 20:29