StoryEditor

Csáky: Blokovanie švajčiarskej pomoci novým členom EÚ je národným egoizmom

12.10.2005, 11:26
Autor:
TASRTASR

Za prejav národného egoizmu Španielska, Portugalska a Grécka označil dnes vicepremiér Pál Csáky blokovanie dohody Európskej únie o pomoci v objeme jednej miliardy švajčiarskych frankov, ktorú chce Švajčiarsko poskytnúť desiatke nových členských krajín únie.
Peniaze by mali byť vo forme grantov na projekty určené na štvor až päťročné obdobie do roku 2010.
Podpredsedníčka parlamentu Švajčiarskej federácie Christine Egerszegi-Obristová dnes Csákyho informovala, že zákonodarný zbor bude o pomoci rozhodovať začiatkom budúceho roku. O konkrétnej sume, ktorá by pripadla Slovensku, sa ešte rokuje, podľa Obristovej by mohlo ísť o 67 miliónov frankov. Podľa Csákyho by Slovensko mohlo využiť pomoc v oblasti jadrovej bezpečnosti a reštrukturalizácie energetiky, sociálnej oblasti a regionálnej politiky, vrátane dobudovania infraštruktúry.
Európska únia musí rozhodnúť, či prostriedky dostanú len nové členské krajiny, ako to chce Švajčiarsko. Takúto dohodu však blokujú traja starí členovia únie. Španielsko, Portugalsko a Grécko pritom argumentujú, že by tak mohli do budúcnosti stratiť štatút kohéznych krajín, čiže by nemali nárok čerpať ani ďalšie prostriedky z kohézneho fondu a štrukturálnych fondov EÚ na roky 2007-14. "Považujem za prejav národného egoizmu zo strany spomínaných troch krajín, že to blokujú, a tým pádom sa nové členské krajiny nemôžu dostať k tejto forme pomoci," povedal Csáky novinárom. Ako riešenie vidí dať garancie na úrovni EÚ pre Španielsko, Portugalsko a Grécko, ktoré by vylúčili ich odmietnutie z rozdeľovania peňazí z kohéznych a štrukturálnych fondov. O tomto návrhu chce vicepremiér na budúci mesiac rokovať s eurokomisárkou pre vonkajšie vzťahy Benitou Ferrerovou-Waldnerovou.
Csáky na stretnutí s Egerszegi-Obristovou vyjadril potešenie nad výsledkom nedávneho švajčiarskeho referenda, ktoré rozšírilo trh práce pre obyvateľov desiatich nových krajín EÚ, vrátane Slovenska. Csáky to označil za prejav otvorenosti Švajčiarska k občanom rozšírenej EÚ.
(1 CHF = 25,018 Sk)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:36