StoryEditor

V Kopčanoch čakajú, či ich zaplaví Morava, alebo nie

31.03.2006, 17:55
Autor:
TASRTASR

ž druhý deň 250 obyvateľov zo záplavami ohrozenej časti obce Kopčany na slovensko-českých hraniciach s obavami sleduje zmeny počasia a hladinu rieky Morava. V prípade veľkej vody, ktorá by mohla zaplaviť asi stovku domov, sú pripravení opustiť svoje príbytky. Počítajú s evakuáciou do neďalekého Holíča, kde by sa ich ujali v miestnej základnej škole, alebo sa presunú iba do kultúrneho domu v Kopčanoch.
Nepokojná je aj 82-ročná Otília Kárová, lebo nevie, čo ich v nasledujúcich hodinách čaká. Chváli starostu Dušana Dubeckého, že sa o nich stará a každú chvíľu vyhlasuje miestnym rozhlasom, aká je situácia. Keď bude treba utekať pred veľkou vodou, zoberie si vraj so sebou len teplú spodnú bielizeň, "papiere" a lieky. Ostatné pre ňu nemá takú cenu, aby to ťahala so sebou do v prípade, ak by rieka došla až pod okná.
Susedka Jana Chlebovičová má najväčšiu starosť o svoju ťažko chorú matku, ktorú opatruje, a nie je si istá, či by kritickú situáciu dokázala zvládnuť. "Všetci doma zle spíme, sme v očakávaní, čo bude," povedala pre TASR. Upokojovať sa chodieva na asi pol kilometra vzdialenú hrádzu, kde sleduje, či Morava stúpa alebo klesá. Miestni tam do vody osadili palicu a robia do nej vrúbky, kam hladina doteraz dosiahla. V piatok okolo obeda bola dva vrúbky pod stavom spred dvoch dní.
Ženy v zásterách, sledujú nezvyčajný ruch na ulici - nákladniaky neprestajne vozia piesok na miestnu hrádzu. Tam ich kopčianski i holíčski hasiči nasýpajú do vriec a ukladajú pozdĺž najslabších miest brehu rieky Morava. Veria, že odolá náporu vody, ktorá môže i nemusí prísť.
Obe Kopčianky spomínajú na vody, ktoré obec zalievali pravidelne až do doby, kým Moravu nezregulovali. A tiež na rok 1997, keď si povodne riadne užili. Ale najmä Jana Chlebovičová je optimistka, verí, že nakoniec z domu nebudú musieť utekať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 18:35