StoryEditor

Pamätník pripomínajúci rómsky holokaust odhalia vo Zvolene

04.04.2006, 11:35
Autor:
SITASITA

Pamätník pripomínajúci rómsky holokaust odhalia 8. apríla vo Zvolene, pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. Ako informovali agentúru SITA zo Slovenského národného múzea (SNM), pamätník odhalia na mieste masového hrobu na židovskom cintoríne. Tam v novembri v roku 1944 skončili v spoločnom hrobe desiatky obetí, vrátane Rómov z Dúbrav, Detvy a Podkriváňa. Tieto obete najprv väznili na Zvolenskom zámku a koncom novembra ich eskortovali na cintorín, kde si museli vykopať hrob a potom ich postrieľali.
Autormi pamätníka sú akademická sochárka Jaroslava Šicková a akademický sochár Ján Šicko. Na projekte s nimi spolupracoval aj rómsky kováč Róbert Rigo z Dunajskej Lužnej. Na pamätníku, ktorý má tvar obelisku, bude nápis Ma bisteren!. V rómskom jazyku to znamená Nezabudnite!
Na odhalení pamätníka spolupracovalo múzeum SNM spolu s občianskym združením In minorita. Ide už o piate odhalenie pamätníka, ktorý pripomína rómsky holokaust. Prvý pamätník odhalili v auguste minulého roka v Banskej Bystrici. Nasledovali obce Nemecká, Lutila a Hanušovce nad Topľou. V rámci projektu by mali byť odhalené ešte ďalšie tri pamätníky - v Komárne, Slatine a v Dubnici nad Váhom, kde bol zaisťovací tábor pre Rómov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 09:40