StoryEditor

Krídla Jastraba boli krídlami ochrannými, tvrdí Palko

17.01.2006, 18:18
Autor:
SITASITA
Bezpečnostná situácia na slovenských cestách sa zlepšuje a podľa ministra vnútra Vladimíra Palka je menej tragédií a viac poriadku. Dokazuje to počet usmrtených a ťažko zranených osôb pri dopravných nehodách, ktorý bol v uplynulom roku najmenší od vzniku SR.

Bezpečnostná situácia na slovenských cestách sa zlepšuje a podľa ministra vnútra Vladimíra Palka je menej tragédií a viac poriadku. Dokazuje to počet usmrtených a ťažko zranených osôb pri dopravných nehodách, ktorý bol v uplynulom roku najmenší od vzniku Slovenskej republiky. Kým vlani umrelo pri dopravných nehodách 560 ľudí, v roku 2004 to bolo 603 a rok predtým 643 osôb. Podobná situácia je aj pri ťažko zranených. V minulom roku ich bolo 1962, zatiaľ čo v roku 2004 ich bolo 2157.
Jedným z opatrení, ktoré prispeli k priaznivému vývoju bezpečnostnej situácie na cestách, sú dopravno-bezpečnostné akcie. Za posledné dva roky bolo celkom 27 celoslovenských akcií, z nich šesť pod názvom Jastrab. Ďalej to bolo množstvo dopravno-bezpečnostných akcií menšieho rozsahu. "Krídla Jastraba boli krídlami ochrannými," povedal dnes minister vnútra na tlačovej besede. Podľa jeho názoru by mali byť prijaté ďalšie opatrenia, ktoré by viedli k zlepšovaniu situácie. V prvom rade by sa mali sprísniť postihy za bezohľadnú jazdu a prekročenie rýchlosti. "Automaticky by osoba mala prísť o vodičský preukaz v prípade, ak prekročí v obci rýchlosť o 30 km/h a mimo obce o viac ako 50 km/h," dodal Palko. Tiež by malo prísť k preskúšaniu vodiča, ak v priebehu roka spraví viacero dopravných priestupkov alebo zapríčiní dopravné nehody. Samozrejmosťou by malo byť podľa Palka pokračovanie v dopravno-bezpečnostných akciách a realizácií preventívnych programov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 03:53