StoryEditor

Tóth znevažuje Slovenské národné divadlo a používa skresľujúce argumenty

23.01.2006, 17:45
Autor:
TASRTASR

Minister kultúry František Tóth vo svojich verejných vystúpeniach podľa vedenia Slovenského národného divadla (SND) vedome používa na adresu SND skresľujúce argumenty a znevažuje ho.
"Takéto konanie môže diskreditovať SND v očiach našich divákov a všetkých občanov SR, na ktorých mienke a priazni nám v prvom rade záleží," uviedol poverený generálny riaditeľ SND Mariána Chudovský. Podľa jeho slov nie je pravda, že kvôli obavám z konkurencie SND neprenajíma svoje scény mimobratislavským či zahraničným kolegom. V roku 2004 hosťovalo v SND 23 súborov zo Slovenska i zahraničia, v roku 2005 ich bolo 19. Fungujú pravidelné výmeny činoherných, operných a baletných súborov medzi SND a ND Praha, tiež sa v roku 2002 v SND konal Medzinárodný festival činoherných divadiel EuroThalia. Na tom sa predstavilo desať zahraničných súborov, napríklad z Hamburgu, Vilniusu, Porta, Nice, Nottinghamu, Tbilisi, Göteborgu, Splitu. Súbory z Viedne, Prahy a Brna zase hosťovali v SND počas Medzinárodného festivalu hudobného divadla Bratislava v roku 2004. Na scéne SND recipročne hosťujú aj divadelné telesá z Budapešti, Ľubľany a Varšavy.
"Na scéne Historickej budovy SND, v DPOH aj na Malej scéne SND účinkujú pravidelne aj kolegovia z ostatných divadiel na Slovensku. Vytvárame priestor aj pre účinkovanie niektorých amatérskych tanečných súborov," podotýka Chudovský. "Pán minister sa pýta, kedy naposledy u nás hosťovali české a slovenské divadlá. Predpokladali by sme, že to bude vedieť z vlastnej skúsenosti ako divák," hovorí riaditeľ SND. SND mrzí, keď sa v televíznych diskusiách navodzuje dojem, že mimobratislavská kultúra živorí na úkor SND. Ak je v záujme kultúrnej politiky SR zachovať SND s 85-ročnou históriou, je podľa Chudovského naozaj neprípustné, aby práve minister kultúry namiesto šírenia dobrého mena SND rozosieval napätie medzi Bratislavou a regiónmi.
"Náš prirodzený kontakt s regionálnymi centrami a vidiekom roky dokazujeme aj pravidelnými zájazdmi po Slovensku," tvrdí Chudovský. Pri týchto príležitostiach máva SND vypredané, takže mu podľa Chudovského mimobratislavskí diváci bez ohľadu na rôzne politické hry a neprehľadné manipulácie stále zachovávajú sympatie a priazeň. Aj kvôli publiku cítia ľudia zo SND potrebu verejne sa ozvať a obhajovať tak erbovú značku SND.
him tal

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 12:20