StoryEditor

MŽP zrušilo spoluprácu s ochranármi

24.05.2007, 17:48
Autor:
SITASITA
Minister životného prostredia Jaroslav Izák podpísal návrh na odstúpenie od "Rámcovej dohody o spolupráci" uzavretej medzi MŽP SR a environmentálnymi mimovládnymi organizáciami združenými v neformálnom zoskupení Ekofórum.

Dohoda bola uzavretá v roku 1998 a jej cieľom bolo vytvorenie partnerského vzťahu a vzájomnej efektívnej komunikácie. Ako agentúru SITA informoval hovorca rezortu Peter Višváder, dnes je zrejmé, že svoj cieľ neplní. Ako ďalej uviedol, "nemá preto zmysel, aby formálne zotrvávala v platnosti". Ministerstvo považuje nepodložené vyhlásenie ochranárov, že koná nezákonne a podlieha tlakom lobby, za snahu manipulovať verejnou mienkou.
Vo vyhlásení ministerstva sa ďalej uvádza, že takéto manipulácie sa odohrávajú aj pri snahách rezortu o spoločné stretnutia. Z poslednej debaty na tému Natura 2000 predstavitelia mimovládnych organizácií demonštratívne odišli.
Ako sa uvádza v závere vyhlásenia, minister sa nebráni spolupráci s mimovládnymi organizáciami a privítal by ju. Vzájomná spolupráca by však mala mať základ najskôr v konkrétnych krokoch a až potom, keď bude zrejmá obojstranná snaha o korektnosť vzťahov, jej možno dať aj formálny rozmer.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 20:20