StoryEditor

Pneumokoka treba zabiť, inak môže zabiť on

28.02.2007, 15:15
Autor:
SITASITA

Zavedenie očkovania malých detí proti pneumokokovým ochoreniam (PO) do národných imunizačných programov je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) jednou z ďalších zdravotníckych priorít. Vyplýva to z jej najnovšej správy o výskyte a úmrtnosti na tieto ochorenia. Dnes o odporúčaniach WHO rokovali odborníci z oblasti pediatrie a epidemiológie v SR.
Pneumokokové ochorenia (PO) sú podľa WHO významnou príčinou chorobnosti a úmrtnosti u malých detí. Celosvetovo im podľahne 700 tisíc až milión detí ročne, pričom najviac obetí si nájdu v rozvojových krajinách. WHO preto odporúča zavedenie očkovania malých detí konjugovanou vakcínou do národných imunizačných programov čo najskôr. Takéto očkovanie je možné jednoducho integrovať do platných vakcinačných kalendárov tak, aby sa uskutočňovalo paralelne s už zavedenými vakcínami, napr. DTP (diftéria, tetanus, čierny kašeľ). Odborníci WHO navyše zdôraznili potrebu urýchlene zaviesť očkovanie proti pneumokokom v tých komunitách, kde je v dôsledku zdravotnej situácie a častého výskytu HIV riziko veľmi vysoké. "Svetová zdravotnícka organizácia pracuje na štandardoch očkovania proti pneumokokom. Na januárovom stretnutí v Ženeve prijali plán zahŕňajúci spoluprácu s odborníkmi, výrobcami vakcín a orgánmi zodpovednými za zdravotnú politiku. Treba zlepšiť monitoring výskytu a dôsledkov PO v jednotlivých krajinách," povedala riaditeľka kancelárie WHO na Slovensku, doktorka Darina Sedláková.
V súvislosti s odporúčaním zlepšiť monitoring PO vznikla v rámci imunizačnej komisie Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) iniciatíva ustanoviť referenčné laboratórium, kde sa budú sledovať a vyhodnocovať sérotypy baktérie Streptococcus pneumoniae, ktoré v minulosti spôsobili závažné PO na celom Slovensku. Z údajov ÚVZ SR vyplýva, že v roku 2006 bolo v SR nahlásených až 26 pneumokokových meningitíd, z toho sedem u detí do piatich rokov. Dve z nich na pneumokokový zápal mozgových blán zomreli. "Počet zachytených prípadov invazívnych PO u nás je klamlivo nízky. Je to iba špička ľadovca, reálny počet prípadov bude až desaťnásobne vyšší. Súvisí to s tým, že v teréne sa nerobia vyšetrenia krvi na prítomnosť pneumokokov (tzv. hemokultúry), často sa nasadzujú antibiotiká už pri prvej horúčke a tým zostáva skutočná diagnóza skrytá. Vytvorenie referenčného laboratória bude znamenať významný pokrok v získavaní reálnych údajov o jednotlivých sérotypoch či počte a závažnosti invazívnych PO v SR," uviedol člen imunizačnej komisie a prednosta Detskej kliniky FNsP F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici profesor Svetozár Dluholucký.
Konjugovaná vakcína proti pneumokokom je súčasťou povinného očkovania v Austrálii, Kanade, Francúzsku, Nemecku, Luxembursku, Holandsku, Belgicku, Nórsku, Švajčiarsku, Veľkej Británii a USA. V niektorých iných krajinách, ako je Grécko, či Mexiko je očkovanie hradené z verejných zdrojov čiastočne, alebo pre niektoré rizikové skupiny. V krátkej dobe sa očakáva zaradenie očkovania proti pneumokokom do povinnej imunizačnej schémy v Rakúsku a Írsku. "My odborníci vieme, že otázka nestojí, či zaviesť očkovanie proti pneumokokom do celoplošného očkovania na Slovensku, ale kde na to nájsť financie a cestu, ako to urobiť čo najskôr," dodal Dluholucký.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 01:05