StoryEditor

Poslanci rokujú o návrhu na odvolanie ministra Zajaca

07.02.2006, 11:09
Autor:
TASRTASR

Návrhom na odvolanie ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca sa zaoberajú poslanci na 56. schôdzi Národnej rady SR, ktorú otvoril podpredseda parlamentu Viliam Veteška. Začiatok schôdze sa posunul o jednu hodinu, pretože plénum nebolo o 9.00 hod. dvakrát po sebe uznášaniaschopné.
Návrh na vyslovenie nedôvery Zajacovi predložil opozičný Smer-sociálna demokracia. Podpísalo ho 34 opozičných poslancov, žiadny z Ľudovej strany-HZDS. Na odvolanie člena vlády je potrebných 76 hlasov.
Prekladatelia Zajacovi vyčítajú, že nezvládol transformáciu v rezorte zdravotníctva. Reformné zákony podľa nich nevyriešili a ani nezmiernili hlbokú ekonomickú krízu v rezorte. Smer-SD sa domnieva, že uplatnením reformných zákonov sa zdravotníctvo dostalo do najhlbšej odbornej a morálnej krízy vo svojej histórii. Svedčí o tom podľa nich masový odchod lekárov a sestier do zahraničia, najnižšie mzdové ohodnotenie zdravotníckych pracovníkov v rámci národného hospodárstva a silne narušené vzťahy medzi pacientom a lekárom.
Zajac podľa nich viacnásobne ignoroval a porušoval zásady legislatívneho procesu. Upozornili pritom na časté nepriame novelizácie zákonov a zneužívanie koaličných poslancov na podávanie stoviek pozmeňujúcich návrhov, ktorých obsah nikdy neprešiel pripomienkovým konaním. Najvýraznejším prejavom nedôveryhodnosti ministra je podľa predkladateľov rastúci odpor voči netransparentnému a klientelisticky ovplyvňovanému výberovému konaniu na udelenie licencií pre prevádzkovanie rýchlej zdravotnej služby.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 00:16