StoryEditor

Štefanec: Vláda uprednostňuje úlohu štátu pred slobodou jednotlivca

03.08.2006, 19:08
Autor:
TASRTASR

lobodný rozvoj jednotlivca v transparentnom podnikateľskom prostredí je to, čo podľa poslanca Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) v programovom vyhlásení vlády najviac chýba. Naopak, nachádza v ňom určité formy štátneho dirigizmu a diskriminácie podnikateľov.
"Vyvrcholením snahy o štátny dirigizmus je prevzatie zodpovednosti za nezodpovednosť klientov skrachovaných nebankových subjektov. Je to trest poctivým daňovým poplatníkom za nezodpovednosť a chamtivosť iných," konštatoval Štefanec.
Podľa neho je ešte reálna šanca zaviesť euro v plánovanom termíne v roku 2009, avšak záväzky vlády ho ohrozujú. "Hazardujete s krajinou a takýto program je výrazom ekonomického analfabetizmu a jeho realizácia by bola základom rozvratu hodnotového systému a systému sociálnej spravodlivosti," povedal poslanec. "Zamestnancov chcete chrániť pred zamestnávateľmi a obnovujete akýsi triedny boj, ako za komunistov. Podniky s veľkými ziskami vykresľujete ako zdieračov a šikovných ľudí, ktorí veľa pracujú a zarobia viac ako priemer, chcete trestať a zdaňovať. To nie je spravodlivosť, ale rovnostárstvo," konštatoval Štefanec. V oblasti predvídateľnosti podnikateľského prostredia nie je podľa neho jasné, aké opatrenia vláda zrealizuje a v akom harmonograme. "Podnikatelia, ktorí v posledných rokoch dôverovali domácej mene a funkčnosti politického systému krajiny, podľa posledného prieskumu túto dôveru strácajú," uzavrel Štefanec.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:55